Deining over plannen megastal in Beerzerveld

BEERZE|BEERZERVELD – Er is grote deining in Beerze en Beerzerveld. Het besluit van College van B&W om (in principe en onder voorwaarden) akkoord te gaan met de plannen van Jan Schuttert uit Ommen om een (4e) megavarkensstal in Beerzerveld te bouwen maakte heel wat los.

Onrust en verdeeldheid heerst er. Is het overdreven als mensen zeggen dat het bijzondere Natura2000 gebied Beerze -met stikstofgevoelig hoogveen en beschermde planten en dieren- straks als een Titanic op een ramp afkoerst? Gaat de gemeenteraad straks ook akkoord met de plannen? Speelt de muziek dan dus gewoon door, terwijl het schip zinkt? Nederlandse jongeren hielden dit voorjaar toch niet zomaar een klimaatmars? Bevolking, toeristische bedrijven, huisarts, scholen, Plaatselijk Belang, politieke partijen en Vereniging Natuur en Milieu stellen zich vragen.

Wat betekent zo’n megastal voor de volksgezondheid? Gemeente Ommen heeft veel inkomsten door toerisme; Beerze levert veel overnachtingen en werkgelegenheid op. Snijdt zij zichzelf straks in de vingers? Wat betekent de reuring voor de boeren in het gebied? Boeren worden vaak onterecht bejegend. Zij moeten zelf het hoofd ook boven water houden en eventueel uitbreiden. Begrijpelijk toch als zij vóór zijn? Maar qua uitstoot zou straks één boer misschien alle ruimte innemen? “Er zouden op wereldniveau eerlijke oplossingen moeten komen. De landbouw moet helemaal anders,” vinden wetenschappers. “Straks rijdt Schuttert met tig vrachtwagens varkens dwars door Natura2000 gebied,” zeggen benauwde Beerzervelders. Vervoer alleen al geeft volgens critici stikstofbelasting in lucht, water en bodem. Worden andere megastallen die elders geweigerd worden, ook naar Oost-Nederland geloodst?

Er gaat een petitie rond in Beerze/Beerzerveld; al bijna zeshonderd mensen plaatsten hun handtekening. Dierenbeschermingsorganisatie CIWF plaatste online een petitie, bijna 6000 Nederlanders tekenden in no time. Heeft CIWF gelijk als zij zegt dat varkens in een megastal nooit daglicht zien, en amper ruimte hebben voor natuurlijk gedrag?

Partijen VOV, PvdA en D’66 gaven een schot voor de boeg en stelden schriftelijk vragen. Om in te kunnen spreken willen zij het onderwerp binnenkort op de agenda van de raadscommissie. Ook trekken ze het onderwerp breder, door Schuttert’s andere megastallen in Beerzerveld ook mee te nemen.

Het perceel met woning en huidige varkensschuur op Knolsdijk 1 in Beerzerveld, waar de megastal zou moeten komen. Daarachter woningen van buren aan de Waaijerinkweg.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.