Home / / De Lelie in Ommen open tijdens Nationale Molendag

De Lelie in Ommen open tijdens Nationale Molendag

OMMEN – Binnenkort is het Nationale Molendag. Vele honderden wild- en watermolens in Nederland zijn open voor bezoek. In Ommen opent molen De Lelie aan het Molenpad de deuren. Bezoekers kunnen op zaterdag 11 en zondag 12 mei smikkelen en smullen van producten die worden geproduceerd mede dankzij de molen. “Het bakken van brood, maar ook van andere lekkernijen is nog altijd in”, zegt Rita Wolters van molen De Lelie. “Wij hebben een groot aanbod. Dat varieert van bananenbroodmix, koekjes tot verschillende soorten bakmeel voor cake. Wij stellen zelf de producten samen om mee aan de slag te gaan. We kunnen iedereen advies geven over de wijze van bakken.”

Foto: Rita Wolters in de proeverij van de molen De Lelie in Ommen

Anton Wolters is sinds 1983 als beroepsmolenaar aan De Lelie verbonden. De ambachtelijk korenmolenaar maalt verschillende soorten meel voor bakkers, reformen en particulieren. De in de molen gemaalde meel is bestemd voor bakkers en particulieren. “Met een windmolen kun je pas echt goed meel malen. Dat is wat anders als een computergestuurde machine, waar geen vinger aan te pas komt”, legt molenaar Anton Wolters uit “Het meel zoals dat op een molen gemalen wordt komt ambachtelijk tot stand. Dat bakt voor de bakker ook veel beter. Daar komen geen broodverbeteraars of rijsmiddelen aan te pas. Het meel is een puur natuurproduct, zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Als het bij de basis goed gaat, dan ligt hier een stukje kwaliteit waar de natuur en het milieu wel bij varen maar wel betaalbaar zijn.”

Onder de molen is de natuurwinkel gevestigd waar meel- en biologische producten worden verkocht. Nieuw in het broodassortiment is de ‘Wiekenbol’ een broodje met als voornaamste bestanddeel rogge afkomstig uit eigen streek. Dit keer geoogst in de Ommer buurtschap Varsen. De tegenover de molen gelegen molenschuur is genoemd naar ‘Polevers’, de oude bijnaam van de familienaam Wolters.

De molens zijn beeldbepalend voor Nederland en werden eeuwenlang gebruikt voor onder meer het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling verdwenen molens vanaf het eind van de 19e eeuw steeds meer uit beeld en werden gesloopt. De molens die zijn gebleven zijn nog steeds te bewonderen tijdens de Nationale Molendag. Ruim negenhonderd molens door het hele land zullen de deuren openen voor bezoek.

Lees ook

Politiek Verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.