Cazemier-leerlingen zetten zich in voor het klimaat

OUDLEUSEN – Twaalf leerlingen van de Cazemier school in Oudleusen vormen samen een E-team. Het team bedenkt maatregelen voor school, thuis, de buurt en zelfs het hele dorp. Daar moet het klimaat beter van worden.

De leerlingen hebben moeten solliciteren voor een plek in het team. Uit hun motivatie blijkt dat ze zich zorgen maken over de toekomst. De een praat over het smelten van de ijskappen en wat dat betekent voor ijsberen en pinguïns, de ander maakt zich zorgen over zijn kinderen later en weer een ander vindt dat de plastic soep moet worden aangepakt. Het klimaat is een groot probleem, maar de leerlingen weten dat iedereen met iets kleins al kan helpen. Twee keer per week zit het team bij elkaar om te bespreken wat ze kunnen gaan doen. Ze hebben al het kennisfestival lokale energie in het Enexis-huis in Zwolle verstoord, door er hun zelfgemaakte klimaatlied te zingen.

Iedere week zetten ze een handige tip in dorpsblad ‘De Vechtanjer’, die iedereen in Oudleusen gemakkelijk zelf kan uitvoeren. De ideeën daarvoor buitelen over tafel, de leerlingen zitten vol goede plannen. Zo kwamen ze op: ‘Niet gebruikt, stekker eruit.’ En ook: ‘Doe je eten in een bakje, dan bespaar je een plastic zakje.’

Samen met de gemeente gaat het E-team ook kijken naar het energiegebruik op school. Ze vinden dat er best nog meer zonnepanelen op school kunnen! In heel Overijssel hebben scholen E-teams gevormd. In mei is er in het Provinciehuis in Zwolle een bijeenkomst, waar bekend wordt wat al die leerlingen samen hebben bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.