Home / / Briljanten huwelijksfeest Piet en Riek uit Ommen

Briljanten huwelijksfeest Piet en Riek uit Ommen

OMMEN – Op 29 april 1954 trouwden Piet van Harten (geboren 1926) en Riek de Boer (geboren 1930). Hun 65-jarig huwelijk vierden ze vorige week in kleine kring. De 29e kwam burgemeester Hans Vroomen langs om hen persoonlijk te feliciteren met een mooie bos bloemen. Hij nam de tijd om samen met het echtpaar, een paar aanwezige kinderen – en veel pers en fotografen – terug te kijken op hun leven.

Riek: “Het was koud op onze trouwdag. Kouder dan nu. We zijn in Nieuwleusen getrouwd.” Vroomen: “Jullie komen uit Nieuwleusen?” Riek: “Mijn man niet, die komt uit Balkbrug.” Piet: “We gingen wonen aan de Maatschappijwijk en hadden een boerderij. De boerderij die mijn vader, die uit Zuid-Holland kwam, heeft ontgonnen. We hadden rundvee en varkens. Riek en ik kregen drie zoons en één dochter en hebben nu dertien kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. De vierde generatie zit nu al op de boerderij. Wij verhuisden 24 jaar geleden naar Ommen. Op een gegeven moment moet je wel. Onze oudste zoon is 64, onze dochter 59 jaar. De jongsten zijn 52 en 50 jaar.”

De twee genoten van het leven op de boerderij. “Je leeft helemaal met de natuur mee. Zoals nu, alles bot weer uit. Ik verbouw hier alle groente nog zelf. Ik weet precies wat er opkomt.” “En wat je eet,” vult Riek aan. “We zijn helemaal zelfvoorzienend,” zegt Piet, die ook twee pony’s weidt in hun tuin. “En elke dag hebben we zes eieren.” “Hij is altijd in beweging,” zegt één van de zoons. “Vandaar ook de hoge leeftijd.” “Als je geen kwaal hebt, moet je blijven bewegen,” vindt Piet.

Riek is de dochter van een wethouder en werkte bij Bos in Nieuwleusen. “Een winkel met manufacturen. Totdat ik ging trouwen.” “Dan stoppen ze, hè,” legt haar man uit. “We verkochten kussenslopen, bretels, sjarretels, van alles,” vertelt Riek. “Ik vind het wel jammer dat ik niet meer zo vaak naar de boerderij kan gaan,” zegt Piet. Hij is mantelzorger van zijn vrouw. “Ik ben kok, huishoudster, tuinman en dierenverzorger… Mijn vrouw zou graag alles zelf doen, maar dat kan niet meer. Ik ben heel dankbaar dat ik het doen kan. Samen met Buurtzorg.”

Piet en zijn Riek genieten van een fijn huis met mooi uitzicht. In de verte grazen koeien. “Ik volg het journaal elke dag,” zegt Piet. “Als ik zie wat er allemaal gebeurt… Al die aanslagen, dat is erg. En ik vind dat je je best moet doen om plastic te scheiden. Niet alleen Nederland en een paar landen, maar ook Amerika en Rusland. Je moet het samen doen,” vindt de 93-jarige bruidegom, die ook graag kijkt naar programma’s als ‘De slimste mens’ en ‘Twee voor twaalf’.

Tekst/foto: Gea Slotman

Lees ook

Campagne loodvrij vissen start met tweede seizoen

DALFSEN – Op maandag 21 juni is Sportvisserij Oost-Nederland gestart met het tweede seizoen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.