Basisscholieren Dalfsen leren alles over koeien en hun voer

.

DALFSEN – Veertig kinderen van groep 7 van Basisschool de Spiegel, locatie Ankum, konden dinsdag bij melkveebedrijf Wennemars aan de Koekoeksteeg terecht voor een uitgebreid ontbijt, gevolgd door een les ‘koeien en hun voer’, verzorgd door Feijen diervoeders.

De kinderen en hun leraren fietsten in een lange rij van school naar melkveebedrijf Wennemars. Ze werden ontvangen met een uitgebreid boerenontbijt. Hierbij werd duidelijk gemaakt dat alle producten die bij het ontbijt aanwezig waren, geproduceerd zijn door boeren. Hiermee wilde Feijen het bewustzijn creëren bij de kinderen, hoe hard boeren nodig zijn voor ons voedsel.

De verdere ochtend stond in het teken van voedsel voor de koeien, waardoor er melk geproduceerd kan worden die goed is voor menselijke consumptie.

Leren en spelen
Het ideale van les geven op een boerderij: alles is gelijk in beeld te brengen. Melkveespecialisten van Feijen pakten dan ook voer van de voerrekken en lieten de kinderen kennis maken met verschillende soorten voer. Kalfjes konden volop geaaid worden en in de weide werd verteld dat gras zowel in de wei opgegeten kan worden als verwerkt in voer voor in de stal.

Arno Wennemars, de melkveehouder zelf, leidde de kinderen langs de melkput en de melktank. Ook legde hij uit wat er in de kuilen zit aan eten voor de koe en hoe dat in de kuil komt. De kinderen verwonderden zich over hoeveel en wat een koe eet en drinkt op een dag en waren geïnteresseerd in de koeien, kalfjes en de kuilen. De speelweide was ook in trek: hooibalen en trekkerbanden vormden samen een heuse stormbaan.

Eerlijk beeld
Een goed en eerlijk beeld geven over de agrarische sector is steeds meer nodig. Toen Feijen het idee opperde om groep 7 van De Spiegel kennis te laten maken met zijn melkveebedrijf, was Arno Wennemars gelijk enthousiast.

“Ik vind het belangrijk om te laten zien dat het beroep melkveehouder een mooi beroep is. De medemens wat wijzer maken over hoe het er écht aan toe gaat op een boerderij, is belangrijk. Er zijn namelijk steeds minder boeren, dus ook minder mensen die een boer in de vriendenkring of familie hebben zitten en daardoor niet precies weten wat wij als boeren bijdragen aan voedselvoorziening. Daarnaast hebben we als sector niets te verbergen.”

De kinderen kregen de opdracht een verslag over de buitenlesdag schrijven, die beoordeeld wordt door de juffen. De leerling met het hoogste cijfer krijgt een rondleiding door de fabriek van Feijen met zijn of haar gezin.

Foto’s: Johan Bokma

Meer foto's

.
.
.
.
.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.