Erbens Vechtdaltoer klaar voor 25e editie

DALFSEN – Op zaterdag 25 mei viert de organisatie van Erbens Vechtaltoer haar 25-jarige jubileum. Toerclub Dalfsen heeft ook dit jaar weer verschillende routes uitgestippeld. Zoals altijd vormt de Vecht de rode draad bij de routes variërend van 50 tot 170 kilometer. Net als vorig jaar kunnen ook gewone fietsers en e-bikers deelnemen aan de Vechtdaltoer.

In 2011 verbond Erben Wennemars zijn naam aan de toer. Na zijn actieve loopbaan was hij steeds vaker te vinden bij de Toerclub. “Een mooie impuls voor de jonge jongens”, vertelt Jan Ardesch, medeorganisator van het eerste uur. Bij de club leefde alle lange tijd de wens om een icoon te verbinden aan de Toer. De keuze voor de Dalfsenaar was snel gemaakt.

Het had gelijk een positief effect. Het aantal deelnemers nam een grote sprong van een paar honderd naar meer dan vijfhonderd deelnemers. “Er zijn nog steeds mensen die speciaal voor Erben meedoen en ook dit jaar rijdt hij zelf een rondje mee.” Na afloop kunnen fietsers Wennemars nog even in actie zien. Niet op de fiets, maar achter de BBQ. De oud-schaatser gaat de bekende Vechtdalburgers bakken, die elke deelnemer na zijn of haar fietstocht krijgt.

Hoogtepunten
De organisatie van de Toertocht kijkt terug op vele hoogtepunten. Zo deden bekende sporters mee en steeg het aantal deelnemers hard in de loop van de jaren. Het hoogste deelnemers aantal was over de 1000. Die magische grens hopen zij dit jubileumjaar weer te bereiken. Of ze de grens gaan doorbreken blijft nog even spannend. Het weer is een belangrijke factor volgens Ardesch. “De sportieve fietser komt altijd wel, maar vooral de recreatieve fietsers laten het afhangen van het weer.”

Het grootste dieptepunt vindt Ardesch het afgelasten van de toer in 2001. Vanwege de Mkz-crisis werd de keuze gemaakt om de Vechtdaltoer niet door te laten gaan. Een grote teleurstelling voor de organisatie die gedurende het hele jaar bezig is met de voorbereidingen. Maar veiligheid gaat en ging voor de organisatie boven alles. “De routes gaan door landelijke gebieden en niet door dorpen, ook zitten er maar twee verkeerslichten in het hele parcours”, vertelt Ardesch.

In de loop der jaren is het uitzetten van dat parcours wel een stuk makkelijker geworden voor de organisatie. “Voorheen gingen wij met landkaarten en pen en papier op pad op routes uit te stippelen, met de komst van GPX kunnen wij eenvoudig de routes uitzetten. De deelnemers kunnen deze digitale kaarten vervolgens op hun eigen systeem zetten en zo de route rijden.”

Noodpakket
De organisatie laat niks aan het toeval over. Onlangs reed een groep voorrijders alle afstanden om te controleren of er geen wegafsluitingen zijn of andere problemen met de routes. Ook op de dag zelf houdt de organisatie scherp toezicht.

“Om half 6 vertrekt een ploeg om de pijlen neer te zetten en de bochten te vegen. Alle deelnemers krijgen een noodpakket mee. Daar staat een noodnummer op die zij in geval van nood kunnen bellen. Ook rijden er de hele dag 3 motoren op het parcours om eventuele problemen op te vangen. Maar liefst 100 vrijwilligers zijn die dag actief om alles in goede banen te leiden. ‘’Ons doel is dat iedereen de route kan volbrengen”, aldus Ardesch.

Start in blokken
Om het evenement voor iedereen leuk te houden, heeft de organisatie gekozen om dit jaar in blokken te starten. De sportieve fietsers die 170 km willen rijden kunnen al om 7.00 uur starten en om 8.00 uur starten de 90 en 130 km. Om 9.00 uur starten de overige afstanden. Op dat tijdstip geeft Jan Uitslag, samen met de vertegenwoordigers van een aantal goede doelen, het officiële startschot. De organisatie heeft bewust gekozen voor lokale goede doelen, het Ronald MC Donaldhuis en ALS Dalfsen.

Voorinschrijven kan via de website. Leden van de NTFU kunnen snel starten met Scan & Go. Ook op de dag zelf kunnen fietsers zich inschrijven bij het clubgebouw aan de Gerner Es 7c. Daar is ook een bewaakte fietsenstalling aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.