Home / tweetpost / Retourtje Ommen: 4 en 5 mei

Retourtje Ommen: 4 en 5 mei

Op 4 mei herdenken wij alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties,

Het is heel goed om stil te staan bij onze vrijheid, die niet vanzelfsprekend is, en zwaar bevochten is. Op 5 mei vieren wij in Nederland onze vrijheid. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

Vorige week zaterdag werd Koningsdag gevierd, en ondanks het frisse en regenachtige weer werden de diverse activiteiten druk bezocht. Nog even nagenieten van de mooie optocht en andere activiteiten? Bekijk de foto’s en filmpjes.

Ondertussen weten vele vakantiegangers de weg goed te vinden naar Ommen, wat weer gezellige drukte en volle terrassen oplevert. Al decennia lang is Ommen en omgeving een ware trekpleister voor vele toeristen uit binnen en buitenland. Zij komen onder andere om te genieten van de schitterende natuur, het gezellige centrum en andere interessante bezienswaardigheden. Kortom redenen genoeg voor een Retourtje Ommen. De komende tijd zal ik door middel van een wekelijkse quizvraag aandacht geven aan allerlei plekken in en rondom Ommen, en andere thema’s. Wat dat zijn, is nog een verrassing.

Hierbij het juiste antwoord op de vraag van vorige week:
Tijdens Koninginnedag werd de verjaardag gevierd van een Nederlandse vorstin. Van welke vorstin werd de verjaardag gevierd? Van Koningin Juliana, want zij was jarig op 30 april. Velen onder ons herinneren zich ongetwijfeld nog het jaarlijkse defilé bij Paleis Soestdijk op Koninginnedag. In 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder Koningin Wilhelmina op als vorstin en in 1980 deed zij afstand van de troon.

Zij werd opgevolgd door Koningin Beatrix, die in 2013 aftrad als vorstin. Haar troonsafstand betekende ook het einde van de jarenlange traditie van Koninginnedag op 30 april.

De vraag van deze week is:
In dit karakteristieke gebouw aan de Vecht zijn het Tinnen Figuren Museum, kunsthandel Mark Smit en Grandcafé de Veghte gevestigd. Dit gebouw bestaat al vele jaren. Wie weet waarvoor dit gebouw vroeger gebruikt werd? Ik ben benieuwd naar uw/jullie reacties.

Volgende week zaterdag het juiste antwoord. Een heel gezellig en zonnig weekeinde gewenst.

Miny Vroegindewey

https://www.facebook.com/Vanuit-het-Ommer-Bos-1369800299829031/ https://twitter.com/MinyVroeg
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Foto Ommen aan de Vecht: Wikipedia, Fotograaf Richard Broekhuijzen

Lees ook

‘Op het geniale af’ van Benedict Wells

Het Boek van de Week Francis Dean woont met zijn moeder in een trailerpark in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.