Home / / WO2 Café in Trefkoele+

WO2 Café in Trefkoele+

DALFSEN – Op 15 april van 12.00 tot 14.00 uur vindt in de Trefkoele+ in Dalfsen het WO2 Café plaats. In de bibliotheek en het Historisch Centrum Ab Goutbeek is iedereen in de gemeente Dalfsen, die persoonlijke herinneringen aan de oorlog heeft en/of materialen of documenten heeft over de oorlog waar een verhaal aan vastzit, van harte welkom.

De ouderen onder ons hebben de oorlog daadwerkelijk meegemaakt. Op de tweede generatie heeft de oorlog wellicht op een andere wijze indruk gemaakt. Of mensen hebben van hun ouders materialen of documenten gekregen die betrekking hebben op de oorlog. Dan is het WO2 Café een goede gelegenheid om ook deze verhalen en materialen/documenten te delen.

Gedacht wordt aan herinneringen, belevenissen tijdens de oorlog, kennis van het lot van Joden, van onderduikadressen en onderduikers, de hongerwinter, werkkampen, impressies van de bevrijding, verhalen van ouders die in het verzet zaten of juist de andere kant kozen, papieren, tekeningen, foto’s, dagboeken, scherven of overblijfselen van oorlogstuig.

Het WO2 Café is een initiatief van het Historisch Centrum Overijssel (HCO), de provincie en RTV Oost en wordt door de hele provincie opgezet bij bibliotheken en historische verenigingen. Op 15 april zijn deskundigen van het HCO, RTV Oost en de Historische Kring Dalfsen aanwezig om verhalen aan te horen, de gesprekken zo nodig op te nemen en de voorwerpen te beoordelen.

Met een enorme knal – het opblazen van de Vechtbrug – werd op 1 april 1945 de bevrijding van het dorp Dalfsen als het ware aangekondigd. Toen waren Lemelerveld en Hoonhorst, na de nodige gevechten, al bevrijd. Diezelfde dag is er nog flink gevochten bij onder meer de Broekhuizen/De Bese en bij Oudleusen. Onderduikers konden weer in vrijheid naar buiten. Wat voor impact heeft dat op mensen gehad? Kom het vertellen, het kan nu nog!

Het WO2 Café is een eerste stap op weg naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.