Home / / WO2 Café: “In de oorlog gooiden we met gepikte bajonetten”

WO2 Café: “In de oorlog gooiden we met gepikte bajonetten”

OMMEN – Op donderdag 11 april, de herdenkingsdag van de bevrijding in Ommen, was er ‘WO2 Café’ in de bibliotheek. Er kwamen behoorlijk wat mensen af op deze lunchbijeenkomst. Het leverde een aantal onbekende verhalen en voorwerpen op over de Tweede Wereldoorlog.

De onderduuker zat in ’t schuurtie met braandholt

Bernard Schuurman (1939) loopt rond 13.30 uur in het WO2 Café. Hij is eigenlijk op weg naar biljarten, maar kan het niet laten om even te blijven hangen, zo vol zit hij ineens van de oorlog. “Ik was zes jaar. De oudste van vier broers. Wij woonden in Varsen. We hadden thuis een onderduiker. Vermoedelijk heeft iemand ons verraden, want de Duitsers kwamen onze boerderij bezetten. ’s Morgens om halfvijf. In maart of april. Met een bajonet staken ze overal in. Dat vond ik eng. De onderduuker zat in ’t schuurtie met braandholt. In ’n tonne. Wij als kinderen moesten voor de paardenstal staan en huilden. We waren bang. Mijn vader en moeder stonden er ook. De onderduiker werd meegenomen. Later bleek dat hij ontsnapt is en twee nachten in het dodenhuisje op het kerkhof zat.”

Als er vliegtuigen overkwamen, ging het luchtalarm af

Fred Oldeman (1930) is ook in het WO2 Café en vertelt al even geestdriftig. Oldeman ‘van de ‘Optiek en Juwelier’ woonde in de Brugstraat. “Toen nummer 24, nu 20. De werkplaats was aan de straatkant. Wij keken op de Joodse familie De Levie. Hun slagerij bevond zich rechts, het woonhuis links. Als ze gingen eten, moesten de mannen het hoofd bedekken. Ze deden een punt van het tafelkleed of een servet over het hoofd. De oorlog was voor mij een avontuurlijke tijd. Er was nog geen gevaar te duchten. Je ging naar school. Als er vliegtuigen overkwamen, ging het luchtalarm af en mocht je de deur niet uit. Wij zorgden dat we buiten de bebouwde kom waren en dan zag je die jagers. Er kwam een vliegtuig neer in Dalmsholte. De piloot vluchtte weg. Wij waren er eerder dan de Duitsers. Als zij kwamen, moesten wij weg zijn.”

Mijn vader bracht mensen weg voor de ondergrondse

Bernard beaamt dat de oorlog ook een avontuur was: “Wij als kinderen ontdekten veel, maar mochten niet alles weten. Mijn vader bracht mensen weg voor de ondergrondse. De Rijkspolitieagent Hoekstra was ook bij de ondergrondse. Dat wisten we toen niet… Ik zie nog zo voor me dat er bij Jutten in Varsen een Duits autootje stond. We zagen van die Amerikaanse jagertjes komen. V1 en V2’s. Als kinderen moesten we eigenlijk naar binnen, voor als er een kogel verdwaalde. Onze ouders hadden veel meer angst dan wij. We stonden 500 meter van die auto af. Die Amerikaanse jongens hebben die auto helemaal in elkaar geschoten. Wij mochten niet dichterbij komen,” herinnert hij zich. “De oorlog was ook interessant. Ik had in de oorlog een kleine bajonet. Die hadden we gepikt. Daar gingen we mee gooien.”

WO2 Café is een zoektocht naar verhalen en voorwerpen langs 15 Overijsselse bibliotheken, georganiseerd door Historisch Centrum Overijssel, RTV Oost, Provincie en de Bibliotheek, in aanloop van het vieren van 75 jaar vrijheid in 2020. Tijdens dit lustrum is er een reële kans dat er nog mensen in leven zijn, die de oorlog zelf meemaakten.

Links Bernard Schuurman (1939), rechts Fred Oldeman (1930). Op de achtergrond het kunstwerk dat Eric Schutte voor de HKO maakte, een plattegrond van Ommen anno 1832.

Tekst/foto: Gea Slotman

Lees ook

S.V. Nieuwleusen helpt Stichting Hand in Hand

NIEUWLEUSEN – Afgelopen zaterdag staken spelers en kaderleden van het 1e elftal, bestuursleden en leden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.