Home / / Veel belangstelling voor dialectavond Dalfsen

Veel belangstelling voor dialectavond Dalfsen

DALFSEN – De dialectavond van de Historische Kring Dalfsen kon donderdagavond rekenen op een zeer grote belangstelling. Er moesten in gebouw de Overkant stoelen worden bijgezet om alle aanwezigen een goede plek te geven. “Als dit het eerste effect is van het convenant over het Nedersaksisch dan belooft dat nog wat”, aldus de Historische Kring.

Jan Sibelt, voorzitter van de Historische Kring, haalde dit convenant aan toen hij de avond opende. Vervolgens werden er mooie eigen verhalen door Marti Brouwer, Wim van Oenen en namens Ab Goutbeek voorgelezen, leden van de dialectwerkgroep van de HKD.

Willie van Oenen nam daarna het woord. Zij had een verhaal geschreven, getiteld ‘de Bladbloazer’. Daarin allerlei fraaie woorden en uitdrukkingen in het Sallandse dialect. Woorden als gelle gure (geelgors), bluisterig (stormachtig), voesrozen (pioenrozen), kulo (domkop), böllies (kwajongens), achtereers (achterstevoren) en beums (stijf).

De tachtig aanwezigen kregen een formulier om de goede betekenis van de dertig woorden en uitdrukkingen te raden. Niemand had alle woorden goed. Met 28 goed, en na een barrage, ging de derde prijs naar Roelof Ekkelenkamp. Twee dames uit Lemelerveld, Annie Grootenhuis en Sienie Grave, hadden er 29 goed en ook hier moest een barrage (een vraag over de bevrijding van Dalfsen) de winnaar bepalen. Annie ging met de eerste prijs naar huis.

Lees ook

70 jaar Molukkers in Ommen (1)

OMMEN – Dit jaar maart was het precies 70 jaar geleden dat in Rotterdam de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.