Home / Uncategorized / Vanuit het Ommer Bos: Kippen en een retourtje Ommen 

Vanuit het Ommer Bos: Kippen en een retourtje Ommen 

Wie in het Ommer Bos wandelt, heeft soms hele leuke en verrassende ontmoetingen. Vorig jaar zag ik twee lieve kipjes heel vrolijk rondscharrelen aan de rand van het bos. Ze voelden zich overduidelijk ‘kiplekker’. Vermoedelijk waren ze ‘ontsnapt’, en besloten ze maar om aan de wandel te gaan om de buurt te verkennen.

Kippen zijn  voor veel mensen favoriete en gezellige huisdieren, die je begroeten met tevreden gekakel, en een vers eitje is ook niet te versmaden. Ook onderling kakelen kippen heel wat af. Tja, waarover kakelen ze zoal?Over die leuke haan in de ren, over de katten en honden in de buurt, of over de laatste nieuwtjes op Vechtdal Centraal en op Facebook? Een van de laatste nieuwtjes is dat behalve de wekelijkse Knabbels en Babbels quiz, een nieuwe quiz geplaatst wordt, met als titel: Retourtje Ommen. En zoals de titel het al aangeeft, is het centrale thema van deze quiz: Ommen en omgeving. Knabbels en Babbels Kippen en kuikens.

Allereerst het juiste antwoord bij de vraag van vorige week: Een zwanenpaar krijgt gemiddeld 4 jonkies per keer? Is dit juist of onjuist?

Onjuist, een zwanenpaar kan gemiddeld 6 jonkies per keer krijgen. Het vrouwtje broedt in 30-40 dagen gemiddeld zes eieren uit. Niet alle jonkies overleven, en het aantal jonkies dat een zwanenpaar krijgt, is ook verschillend. Een zwanenpaar is  zorgzaam voor hun jonkies, die bij papa en mama blijven totdat ze groot genoeg zijn om ‘uit te vliegen’. Onze familie Zwaan bracht vorig jaar maar liefst 6 jonkies groot, en het jaar daarvoor slechts één.

De vraag van deze week is: Kippen kunnen bijna elke dag een ei leggen. Is dit waar of niet waar? Een vers eitje van de kip bij het ontbijt is uiteraard nooit te versmaden. Een leuk weetje is dat er zeker 52 miljard kippen op de wereld zijn, en er vele rassen zijn.

Een Retourtje Ommen
‘Een retourtje Ommen alstublieft’. Ontelbare keren werd dit door vele toeristen genoemd als reisbestemming bij vele treinstations. Vroeger nog aan het loket, waarbij de toerist een of meerdere treinkaartjes ontving, en tegenwoordig  met de ov-chipkaart. Veel is er veranderd, maar onveranderd is gebleven: Een retourtje Ommen, en toeristen die nog steeds in drommen naar Ommen komen.

De komende weken zal ik een wekelijkse quizvraag plaatsen over Ommen en omgeving, en hierbij zullen allerlei thema’s de revue passeren. Wat die thema’s zijn, is nog een verrassing.

De eerste vraag van de week is:De gemeente Ommen heeft in totaal ruim 25.000 inwoners. Is dit waar of niet waar? Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Gereageerd kan worden via Vechtdal Centraal, Facebook of Twitter. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst. Een goed en zonnig weekeinde gewenst.

Miny Vroegindewey

https://www.facebook.com/Vanuit-het-Ommer-Bos-1369800299829031/ https://twitter.com/MinyVroeg
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kip_(vogel)
https://www.levendehave.nl/

Foto treinstation is afkomstig van Wikipedia en gemaakt door Pim van Tend

Lees ook

Lampie

Zóóó, het gaat gebeuren! Lang genoeg gewacht. Niks krantje lezen. Na een straf ontbijt met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.