Home / tweetpost / Vanuit het Ommer Bos: Het is Pasen

Vanuit het Ommer Bos: Het is Pasen

Allereerst wil ik iedereen hele goede en zonnige Paasdagen toewensen. Zoals het er naar uitziet is het goed weer tijdens het paasweekeinde en wordt Ommen ongetwijfeld druk bezocht door vele toeristen.

Zij kunnen behalve genieten van een lang weekend, ook kennismaken met paastradities zoals het eiertikken, eierzoeken en het paasvuur. Een leuk weetje is dat Ommen de enige plaats in Nederland is waar de eeuwenoude traditie van het eiertikken in ere wordt gehouden. Sinds vele jaren wordt het eiertikken georganiseerd door de Gemienschop van Oll Ommer.

Tijdens het eiertikken is het de bedoeling om met gekookte eieren tegen elkaar te tikken, hierbij het ei van de tegenstander stuk te tikken en het eigen ei heel te houden. De winnaar mag het ei van zijn tegenstander hebben. Lees hier meer over deze unieke traditie.

Andere bekende Paastradities zijn het eierzoeken en het paasvuur. Deze tradities worden ook in diverse andere plaatsen in Nederland volop in ere gehouden. In 1987 behaalde Espelo het wereldrecord van het grootste  paasvuur met een paasvuur van ruim 27 meter. Dit record werd in 2012 verbroken met een hoogte van ruim 45 meter. Meer lezen over deze tradities kan hier of hier.

Ten slotte de juiste antwoorden bij de vragen van vorige week: Met het spreekwoord ‘als de haan een ei legt, kraaien de kippen?’ wordt bedoeld: Het is volkomen onmogelijk. Is dit waar of niet waar? Niet waar, want de betekenis van dit spreekwoord is: Als eenmaal een wonder is gebeurd, zullen nog meerdere wonderen gebeuren.

De Vecht is in totaal 400 kilometer lang. Is dit waar of niet waar? Niet waar, want de Vecht is in totaal 167 kilometer lang, waarvan 60 kilometer in Nederland. De oorsprong van de Vecht is in het Duitse gebied Münsterland en eindigt het Zwarte Water bij Zwolle.

Volgende week zaterdag worden weer nieuwe quizvragen geplaatst. Een goed en zonnig weekeinde gewenst.

Miny Vroegindewey

https://www.facebook.com/Vanuit-het-Ommer-Bos-1369800299829031/ https://twitter.com/MinyVroeg
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Krentebloesem in het Ommer Bos

Lees ook

Luisterend over de natuurbegraafplaats

(Advertorial) OMMEN – Het knorrende geluid van de houtsnip in het bos, de verre roep …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.