Home / tweetpost / Vanuit het Ommer Bos: Het is april

Vanuit het Ommer Bos: Het is april

Het Ommer Bos en omgeving kleuren steeds uitbundiger groen en de bomen en planten bloeien volop. Ook de bloesems kleuren steeds uitbundiger roze en wit, en ondertussen doet april wat hij wil, en geeft behalve zonneschijn ook nog regen, storm, hagel en onweer. En aprilletje zoet geeft ook wel eens een witte hoed.

Het weer is elke dag weer een verrassing, terwijl het s’ avonds steeds langer licht blijft. Vogels beginnen te broeden, en ook bij de familie zwaan wordt  binnenkort weer gezinsuitbreiding verwacht. En ondertussen kakelen de kippen vrolijk verder en leggen zij ijverig een vers eitje.

Knabbels en Babbels kippen en kuikens

Allereerst het juiste antwoord bij de vraag van vorige week: Kippen kunnen bijna elke dag een ei leggen. Is dit waar of niet waar?

Waar, kippen kunnen bijna dagelijks een ei leggen. Het ontstaan en de ontwikkeling van eicel tot ei duurt ongeveer 25 uur. De volgende dag gebeurt hetzelfde en zodoende legt een kip bijna elke dag een ei. Hennen kunnen al eieren leggen zodra ze 5 à 6 maanden oud zijn. Het aantal eieren dat een kip wekelijks legt, is afhankelijk van het ras, de gezondheid en de voeding, maar in principe kan een kip ieder 25 uur een ei leggen.

Kippen en eieren zijn ook een dankbare bron van inspiratie geweest voor allerlei spreekwoorden. De meest bekende zijn wel de uitdrukkingen ‘er als de kippen bij zijn’, ‘met de kippen op stok gaan’,’ op eieren lopen’ en ‘eieren voor zijn geld kiezen’. Daarom is de vraag van de week een spreekwoord  over kippen.

Met het spreekwoord ‘als de haan een ei legt, kraaien de kippen?’ wordt bedoeld: Het is volkomen onmogelijk. Is dit waar of niet waar?

 

Een retourtje Ommen

Het juiste antwoord bij de vraag van vorige week: De gemeente Ommen heeft in totaal ruim 25.000 inwoners. Is dit waar of niet waar? Niet waar. De gemeente Ommen heeft in totaal ruim 17.800 inwoners. Een aantal dat zeker jaarlijks verdubbeld wordt met het aantal toeristen dat Ommen bezoekt. Inmiddels is het toeristenseizoen geopend, zijn campings, bungalowparken, hotels en B&B’s weer volgeboekt.

Aan de oever van de Vecht is het heerlijk toeven, en verder wordt er volop  gevaren op deze rivier, die zo onlosmakelijk met Ommen is verbonden.

Daarom is de  vraag van de week: De Vecht is in totaal 400 kilometer lang. Is dit waar of niet waar?

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Gereageerd kan worden via Vechtdal Centraal, Facebook of Twitter. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst. Een goed en zonnig weekeinde gewenst.

Miny Vroegindewey

https://www.facebook.com/Vanuit-het-Ommer-Bos-1369800299829031/ https://twitter.com/MinyVroeg
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

 

Bronnen  

Wikipedia (info en afbeelding broedse kip)
Commons Wikimedia (Afbeelding De Vecht bij Ommen: Fotograaf: Gouwenaar)

www.spreekwoord.nl

 

Lees ook

‘Het zijn mensen die aan hun lot worden overgelaten’

Lopen voor nieuwe kansen DALFSEN – “Je zult maar op de verkeerde plek geboren worden. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.