Home / / Uitwasbaar maandverband naaien voor meisjes in Oeganda

Uitwasbaar maandverband naaien voor meisjes in Oeganda

OMMEN – “Hier word ik helemaal enthousiast van.” Joke van der Laak (70) zit achter haar lockmachine en laat een kleurige lap stof zien. “Dit wordt maandverband,” vertelt ze. Het is voor ‘Days for Girls’. Bedoeld voor vrouwen en meisjes in landen waar ze zo arm zijn, dat er geen geld is voor maandverband. Die moeten zich behelpen met oude lappen of bladeren.

“Sommige meisjes kunnen vanwege hun menstruatie een week niet naar school. Dat is zo jammer… Door dit uitwasbare maandverband lukt dat wel. Geweldig toch?” zegt ze. “Met zoiets simpels. En het gaat drie jaar mee. Days for Girls is een internationale organisatie, maar zat tot voor kort nog niet in Nederland. Een tijdje terug is een kennis van mij uit Heerde met haar vriendin een naaiproject voor Days for Girls gestart, voor meisjes in Indiase sloppenwijken. Geweldig.”

Joke is van plan om in Ommen ook zo’n naaiproject voor Days for Girls op te zetten. “Voor meisjes in Oeganda. Ik ga eerst rustig beginnen. Daarna wil ik graag een dag per week mijn huis openzetten en zouden vrouwen mij kunnen helpen met knippen en naaien. Momenteel leer ik in Heerde hoe je het in elkaar zet. Je maakt een ‘kit’. Dat is een stoffen tasje met twee onderbroekjes, twee beschermhoesjes, acht absorberende inleggers, een washandje, zeep, twee ziploctasjes (voor was en opbergen) en een kaartje voor instructies en het bijhouden van de cyclus. De meisjes krijgen namelijk ook voorlichting. De kit is duurzaam en grondig getest.”

Joke zoekt (nieuwe) kleurige lappen katoen. Wie haar kan helpen kan contact opnemen met 0529-450843.

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.