Home / / Stokvisdennen viert afsluiting succesvol seizoen
.

Stokvisdennen viert afsluiting succesvol seizoen

DALFSEN – Al meer dan vijftien jaar viert de trainingsgroep van de IJsclub de Stokvisdennen de eindavond bij Kontrast Dalfsen. Zo ook afgelopen zaterdag. Er kon teruggekeken worden op een zeer succesvol seizoen, met veel deelname aan de verschillende nationale kampioenschappen bij zowel de langebaan als de marathon en andere mooie wedstrijden. Opvallend was dit jaar de grote groep junioren en jonge senioren die steeds langere afstanden gaat schaatsten, zelfs tot de Alternatieve Elfstedentocht van 200 km aan toe. Bij alle leeftijdscategorieën meldden zich leden aan en zo waren er voor het eerst ook clubkampioenen bij de masters. Stokvisdennen maakt er ook werk van om deze groep goed te begeleiden en staat zelfs al bekend als de club met ‘(groot)ouder-kindschaatsen’. Na bekers, clubkampioenen, clubrecords en de aankondigingen voor gesponsorde helmen en het zomerkamp, gingen de jongsten weer lekker zwemmen en werkten de oudere schaatsers zich in het zweet op de squashbaan. In het zwembad konden de pupillen onder leiding van gediplomeerd duiker Maxim van Marle ervaren hoe het is om onder water adem te halen. En op de squashbaan was de begeleiding weer in handen van oud-kampioen bij de masters, Jeroen van Vilsteren.

Veel van de 32 pupillen zagen hoe B-pupil Kyara Pasman de Minibokaal in ontvangst mocht nemen, uit handen van Minie Koenjer. Hiermee waardeerde Minie de tomeloze inzet en enthousiasme, en niet in het minst de vooruitgang van de Vinkenbuurtse, zowel op de schaatsbaan als bij de looptrainingen. De Kontrastbokaal, voor de beste man onder de 21, overhandigde Hanny Hilgenkamp uiteraard aan B2-junior Stefan Westenbroek. De Ommenaar haalde maar liefst zeven nationale titels binnen en ook nog het Europees allroundkampioenschap. Daarnaast heeft hij bijna alle clubrecords in handen en baanrecords door het hele land. Hij gaat zich deze zomer klaarstomen voor de Junior Worldcups. Bij RTC-Oost zal hij onder andere gezelschap krijgen van clubgenoot Joep Wennemars. Hans de Boer moest bij de vrouwen weer kiezen tussen marathon en langebaan voor de Gerner Esbokaal, met topschaatssters in beide categorieën ieder jaar weer een lastige opgave. De balans sloeg uiteindelijk door naar B2-junior Famke Minnee uit Harderwijk; vierde op het NK marathon, vijfde op het NK allround en winnares van de Koninklijke Thialf Beker. En ook de voorzitter van het bestuur van de trainingsgroep, Evert Jan Hof, viel in de prijzen. Aan hem overhandigde Gert van Marle de Bongersbokaal voor de beste man vanaf 21 jaar. Naast zijn (bestuurs)werk is hij iedere training aanwezig en reed hij dit jaar zowel het WK sprint als het WK allround bij de masters. Bij dat laatste toernooi, in het Noorse Bjugn, behaalde hij zilver op de 500 meter. Nieuw dit jaar was de Foute wisselbokaal, in het leven geroepen door Niek Overkamp. Die ging naar Arno Broekhuis, een marathonschaatser, dus niet meer gewend aan de kruising. Hij wisselde bij de clubkampioenswedstrijd in Thialf op de 1500 meter een keer te veel. Maar ook de junioren en trainers gingen soms de mist in op de drie, vijf of tien km. Nu maar hopen dat deze beker komend seizoen niet uitgereikt kan worden.

Na een clubwedstrijd op De Scheg en één in Thialf, bepaalden de beste tijden op twee of drie afstanden, de clubkampioenen. Bij de jongens A-pupillen was dit Owen Ganzeboer, bij de B-pupillen NK-gangers Britt van der Linden en Luuk van de Pol, C-pupillen: Mette ten Cate en Jelle Kleinlugtenbeld, D-pupillen: Nova Tieke en Lucas Lassche, E-pupillen: Sanna van der Velde en Stefan Everts en bij de F-pupillen Noortje Kappers en Niels Everts. Astrid Minnee en Hof waren de eerste kampioenen bij de masters. In de gecombineerde categorie junioren A en neo-senioren stonden Anke Breunis en Bas Elst op het hoogste treetje. Minnee en Niels Meijer wonnen bij de junioren B en Birte Tellegen en Loek van Vilsteren bij de junioren C. Clubrecords waren er in overvloed dit jaar, maar liefst acht schaatsers namen een oorkonde in ontvangst. Bij C2-junior Mats ten Cate stond daar 4:28,66 op voor de 3000 meter, al had hij bij een volgende poging, tot aan een zeer discutabele diskwalificatie, zicht op een nog betere tijd. De Oosterbeker verbeterde het record van B1-junior Niels Meijer, die zich dit jaar al waagde op de 5000 meter. Daarop noteerde de Zwollenaar 7:23,52, nadat B2-junior en plaatsgenoot Joost Dekkers eerder al de klok op 7:31,54 liet stoppen met een baanrecord in Leeuwarden. Minnee verbeterde twee records uit 2014 met 41,36 op de 500 meter en 1:21,13 op de 1000. B2-junior Quinten Meerveld, nog een Zwollenaar, zette een prima 15:24,67 neer bij zijn eerste tien kilometer. Meijer was ook goed op weg, maar verslikte zich in al het wisselen. Westenbroek verbeterde uiteraard zijn records van vorig jaar en zal nu gaan strijden voor de overall records van de gebroeders Wennemars. Zijn tijden: 9,79 op de 100, 14,40 op de 160 (kortebaan), 23,01 op de 300, 35,65 op de 500, 1:11,62 op de 1000, 1:50,02 op de 1500 en 3:57,69 op de 3000 meter. Nieuw dit jaar waren de clubrecords voor de masters. Astrid Minnee, moeder van Famke, zette in Thialf in de categorie M45 51,25 op de 500 meter neer en 2:34,38 op de 1000. Hof vierde vorig jaar zijn 50ste verjaardag, verbeterde zijn tijden ook dit seizoen weer en zette de eerste clubrecords op de kaart in de categorie M50: 11,39 op de 100, 27,15 op de 300, 41,30 op de 500, 1:22,86 op de 1000, 2:08,55 op de 1500, 4:36,73 en 8:20,52. Menig junior zal hierop zijn tanden stuk bijten.

Lees ook

Hoofdrijbaan N340 drie weken afgesloten

REGIO – Van vrijdag 6 tot en met maandag 30 augustus wordt de N340 tussen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.