Home / / SamenLoop voor Hoop moet onvergetelijke indruk achterlaten

SamenLoop voor Hoop moet onvergetelijke indruk achterlaten

OMMEN – ‘Purple Rain’ op Westbroek. Het sportpark in Ommen kleurt zaterdag 25 en zondag 26 mei pimpelpaars. Honderden mensen zullen getooid gaan in een shirt van die niet alledaagse kleur, waarop prominent de boodschap ‘beleven, meeleven en doorleven’ prijkt. Het ‘paarse legioen’ gaat lopen. Als team. In afwisselende samenstelling. Een etmaal lang wandelen als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Geld genereren door rondjes te draaien op de atletiekbaan van ACO van Elderen, onder de noemer SamenLoop voor Hoop. Een evenement met KWF Kankerbestrijding als initiator.

De aanmeldingen voor deze happening blijven binnen stromen, maar de organisatie is op haar taak berekend. Er kunnen zich nog steeds teams inschrijven voor de wandelestafette. De Vechtstad doet dit jaar mee en de organisatie pakt het groot, groter, groots aan. Het doel blijft net als in andere plaatsen kaarsrecht overeind: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de strijd tegen kanker.

Op en rond sportpark Westbroek wordt een totaalprogramma opgezet rond drie ceremonies. Allereerst de openingsceremonie, met speciale aandacht voor eregasten. Ooit geconfronteerd met de diagnose kanker, maar na intensieve en zware behandeling genezen verklaard. In deze eerste ronde staan de overlever centraal. Een ander hoogtepunt, tevens bezinningsmoment, is de kaarsenceremonie. Nadat de duisternis zijn intrede heeft gedaan wordt een gezamenlijke rondje gemaakt langs zakken met brandende kaarsen, met daarop een persoonlijke boodschap. Sfeervol, emotioneel en indrukwekkend. Op zondag tenslotte is het afsluitprotocol, de slotceremonie, omlijst door passende klanken. Als de muziek stopt, volgt het klapstuk: de openbaring van het bedrag dat is opgehaald om de geniepige sluipmoordenaar, genaamd kanker een halt toe te roepen. Gedurende het evenement treden bands en artiesten op en er is een braderie. Artiesten treden belangeloos op. De opbrengst van de markt en die van de horeca gaan totaal of grotendeels naar KWF Kankerbestrijding.

Wil Derks en Alexander Bouwman zijn twee van de bijna veertig leden die in de stuurgroep zitten, vrijwilligers niet meegerekend. Bouwman, in het dagelijkse leven zzp’er, heeft zitting in het onderdeel amusement en catering en is er via, via ingerold. “Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de ziekte. In de familie, in de buurt, op het werk noem maar op. Mij werd de vraag gesteld of ik mee wilde doen. Natuurlijk! Het dient een verschrikkelijk goed doel. Ik draag graag een steentje bij. De verhalen van hen die de ziekte hebben overwonnen, wat ze hebben moeten doorstaan, de beleving, de twijfel, wanhoop, maar ook de hoop, het is intens en indrukwekkend. Verder is het zóóóó belangrijk dat we geld inzamelen. De dag zelf is een bijzondere beleving. Ik weet nog de vorige keer tijdens de kaarsenceremonie: kip-pen-vel!”

Derks is geronseld door een buurtgenoot in wijk de Alteveer. “Ik raakte aan de praat met Lidy Zwiers, jaren terug. Die heeft me warm gemaakt voor dit evenement.” De gymnastiekleraar is geen uitzondering op de regel en heeft zijn vader verloren aan de dikwijls fatale ziekte. “Het delen van ervaringen biedt verlichting bij de verwerking van het verlies. Daarnaast vier je het leven. We hebben 24 uur lang een topprogramma, met muzikanten, eregasten en een kinderloop. We hopen op een mooie, onvergetelijke dag, met grote deelname en belangstelling en natuurlijk een mooi bedrag binnenhalen voor het doel. Het is lopen met een missie. Voor mij staat de beleving en saamhorigheid voorop.”

Bouwman somt nog even enkele artiesten op, die belangeloos het publiek komen vermaken, “Irene Aalvink, Jorieke Sterken, Memory Lane en Rainson. Deejay Eric Witteveen verzorgt het nachtprogramma. Derks wijst op de kinderloop en de presentatieavond annex informatiebijeenkomst 8 mei in clubhuis de Treffer van voetbalvereniging OZC.

Meer info op website www.sameloopommen.nl.

Tekst: Willem Lampe

Lees ook

In het najaar weer koersbal en gymnastiek in de Wiekelaar

OUDLEUSEN – Als de coronamaatregelen het toelaten, start Saam Welzijn in de eerste week van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.