Home / Nieuws / Opinie: Beerzerveld bloedt dood door megavarkensstallen

Opinie: Beerzerveld bloedt dood door megavarkensstallen

Uitleg, waarom ik tegen de plannen van dhr. Jan Schuttert ben om megastallen neer te zetten in Beerzerveld aan de Beerzerhooiweg en de Knolsdijk, naast de varkensbedrijven die hij hier al heeft.

Ik woon in Beerzerveld en protesteer tegen deze stallen, niet voor mijzelf maar om mijn kleinkinderen en voor de leefbaarheid van Beerzerveld en omgeving. Het is toch niet meer van deze tijd om in het huidige klimaat onder andere een megastal voor vleesproductie (14.000 biggen) neer te zetten?

Een megastal zorgt voor meer milieuvervuiling (fijnstof, mest), voor gevaar in het verkeer (door al die langs denderende vrachtwagens) en voor gevaar voor de volksgezondheid (uitstoot, fijnstof). De overheid wil toch ook juist stimuleren dat er minder vlees wordt gegeten? Dit gaat toch ook landelijk tegen klimaatafspraken van de VN in?

De leefbaarheid, de toekomst van Beerzerveld wordt een groot probleem op deze manier. We moeten zorgen dat er elk jaar –in verband met toenemende vergrijzing- een aantal woningen gebouwd wordt in Beerzerveld. Er wordt hier uitgebreid, de megastal aan de Knolsdijk komt vlakbij deze woningen. Wie raadt zijn kinderen straks aan om hier te bouwen?

Ik snap niet dat de gemeente Ommen dit zou willen. Een dorp heeft het al zo moeilijk in de toekomst. Straks zijn er te weinig kinderen in Beerzerveld. Klassen worden nu al bij elkaar gevoegd, scholen gaan straks dicht. Beerzeveld vergrijst. Wie wil hier nog op een camping staan? Toerisme neemt af, een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. De begraafplaats op enkele honderden meters afstand van de stal. Wat een fatsoen.

De dorpen Beerzerveld, Beerze en Mariënberg op nog geen kilometer afstand. Woningen zijn met de komst van zo’n stal zo 25 procent minder waard. Ook grond wordt minder waard. Mensen trekken naar elders. Mijn kleinkinderen gaan hier dadelijk niet meer wonen. Beerzerveld bloedt dood!

Luuk Hofsink
Beerzerveld

Lees ook

Ommen wil tot aan 2040 maximaal 1250 woningen erbij

Concept-omgevingsvisie: in de nabije toekomst geen nieuwe bedrijventerreinenOMMEN – De gemeente Ommen wil tot aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.