‘Ommermars wordt ons visitekaartje’

OMMEN – De Ommermars wordt het visitekaartje van Ommen. ‘Zodra je de stad binnenkomt zie je straks een prachtig Vechtdallandschap. Een gebied waar volwassenen, maar vooral ook jongeren, volop de natuur kunnen beleven en ontdekken, waar de Vecht als meanderende laagland regenrivier weer ervaren kan worden. Binnen een jaar zullen de eerste resultaten zichtbaar zijn.’

Die belofte deed Arend Spijker woensdagochtend bij het inzaaien van een perceel door onder andere Overijssels Gedeputeerde Hester Maij en Herman Brink van Staatsbosbeheer bij de start van het recreatie- en natuurbelevingsproject Ommermars. Een project dat gerealiseerd kan worden omdat Heidehof, samen met Staatsbosbeheer, meedoet in het project en een deel van de grond koopt van de provincie.

Intentieverklaring

De overdracht van de gronden werd tijdens de aftrap geformaliseerd met het ondertekenen van een intentieverklaring. Daarin verklaren partijen zich, samen met het Burger Platform, in te zetten voor het verder inrichten van de Ommermars als recreatie- en natuurbelevingsgebied. Een inrichting, zoals schoolkinderen die bedacht hebben met onder andere grazende koeien, een vogelkijkscherm, een fietspad en speelnatuur.

Kritiek

De eerste aanzet voor het huidige recreatie- en natuurbelevingsproject Ommermars, waarbij educatie en voorlichting een belangrijke rol spelen, werd vijf jaar geleden gegeven. ‘In de gemeenteraad van Ommen werd destijds kritiek geuit op het beheer en onderhoud van De Ommermars. Als gevolg daarvan ontstond Burgerinitiatief Ommermars dat uiteindelijk geleid heeft tot dit project. Met vereende krachten,’ benadrukte Spijker.
De woordvoerder van de werkgroep benadrukte vooral de inbreng van schoolkinderen bij de totstandkoming van de plannen, maar onder meer ook de welwillende medewerking van de provincie Overijssel, die het gebied (in totaal 20 hectare groot) in eigendom had en deze nu heeft overgedragen aan Staatsbosbeheer (zuidelijk deel) en Stichting De Heidehof. (noordelijk deel).

Niet makkelijk

Dat het omvormen van de Ommermars als gebied voor nieuwe belevingsnatuur helemaal niet makkelijk is geweest, benadrukte de gedeputeerde in haar toespraak. ‘Het was geen natuurgrond en dat betekende onder andere een afwaardering van de gronden. De vier ton, die hiermee gemoeid was, hebben wij als provincie op ons genomen in de wetenschap dat natuur belangrijk is voor ons allemaal. Wat hier gerealiseerd is en nog wordt is een groot compliment waard. We zijn dankbaar dat we daar een steentje aan hebben mogen bijdragen,’ aldus de Gedeputeerde.

Recreatie-, natuur- en waterbeleving vormen de basis van het project Ommermars, waarbij educatie en voorlichting een belangrijke rol spelen. Het belevingsgebied ligt tussen de Vecht en de Ommense wijk de Dante. ‘Heel veel Ommenaren hebben meegedacht over de inrichting van het gebied en kunnen dat nog steeds doen. Wie mee wil denken kan zich te allen tijde aansluiten bij de werkgroep,’ aldus Spijker, die met alle gasten bij de aftrap een toost uitbracht op de Ommermars met door kinderen ontwikkelde ‘Vechtdal-champagne’. ‘Velen geloofden niet in het project toen we eraan begonnen, maar het is gelukt. Proost!’

Tekst/foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.