Home / / Ommen aan de slag met gezondheidsprogramma’s

Ommen aan de slag met gezondheidsprogramma’s

OMMEN – In het kader van de ‘agenda publieke gezondheid’ die de GGD voor de periode 2019 tot 2023 heeft vastgesteld voor de regio IJsselland, gaat Ommen aan de slag met enkele belangrijke gezondheidsprogramma’s, waaronder drugs, alcoholgebruik bij jong en oud en suïcidepreventie. “Er zijn goede, praktische afspraken gemaakt!” aldus wethouder Ko Scheele.

Met het suïcidepreventie project, ‘Zelfmoord? Praat erover’,is Ommen vorig jaar november al van start gegaan. Binnen dit project wordt samengewerkt met onderwijs, wijkagenten en andere betrokken partijen. “Waar het hier vooral om gaat is signalen leren herkennen en oppakken. Er rust nog steeds een taboe op dit onderwerp en dat moeten we zien te doorbreken! Mensen die suïcidaal zijn moeten snel naar professionele hulp worden toe geleid” aldus Scheele.
Ook over de zogenaamde BRAVO-thema’s (bewegen, stoppen met roken, alcoholgebruik, voeding, ontspanning en ontmoeting) zijn concrete afspraken gemaakt. “Niet alleen onder de jongeren maar ook onder de ouderen is alcoholgebruik een ernstig probleem” aldus de wethouder. “Jongeren beginnen tegenwoordig weliswaar op latere leeftijd met drinken en gemiddeld gezien neemt het gebruik wel af, maar comazuipen daarentegen komt nog steeds voor. Bij ouderen is het vooral het gewoontedrinken een item. Eenzaamheid is hier meer dan eens de oorzaak daarvan en ook dat probleem gaan we integraal aanpakken! Het is goed dat daar iets aan gedaan wordt, want ouderen hebben immers een voorbeeldfunctie naar jongeren toe, ze nemen het gedrag van de ouder snel over. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we goede alternatieven geven.”
Het programma rond drugs zal eveneens verder worden uitgebreid. “Drugs is nog wel een ding in Ommen… Een probleem dat bespreekbaar moet worden gemaakt en breed moet worden aangepakt.”
Ten slotte wijst de wethouder op ‘Kansrijke Start’. Met dit programma worden (aanstaande) kwetsbare ouders geholpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. De eerste duizend dagen van het kind zijn hierbij van doorslaggevend belang. Het actieprogramma Kansrijke Start richt zich op de zorg en ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in deze periode. Wethouder Scheele: “Op verzoek kunnen deze gezinnen zelfs prenataal huisbezoek krijgen van de GGD.”

Lees ook

Festival de Vecht gaat aangepast door

OMMEN – Met de onverwachte, nieuwe coronamaatregelen die voorlopig gelden tot 13 augustus moet de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.