Home / / Museum Palthehof opent seizoen met tentoonstelling ‘Bedrijvigheid; handel en nijverheid’

Museum Palthehof opent seizoen met tentoonstelling ‘Bedrijvigheid; handel en nijverheid’

NIEUWLEUSEN – Wethouder Jan Uitslag opent zaterdag 20 april om 10.30 uur de deuren van museum Palthehof. belangstellenden zijn van harte welkom om bij de opening van het nieuwe museumseizoen aanwezig te zijn en te proeven van de cichoreikoffie die wordt geschonken. ‘Bedrijvigheid; handel en nijverheid’ is het thema van de tentoonstelling in 2019.

Naast de vaste collectie is er veel ruimte voor wat mensen zoal kochten, bijvoorbeeld aan de hand van de wensenlijstjes van bruidsparen. Door nieuwe technieken en grondstoffen veranderden producten en de smaak en behoeften van klanten. De tentoonstelling geeft daar mooie voorbeelden van. Bedrijven en winkels komen en verdwijnen, werden verbouwd of verplaatst.

De bij de tentoonstelling aansluitende films geven een indruk van de snelheid waarmee winkels en bedrijven veranderden.

Bedrijvigheid ontwikkelt zich min of meer op eenzelfde wijze in de hele de gemeente en daarom is in het kader van het DNA van Dalfsen in elke kern een kleine expositie ingericht met dit verbindend thema, met aandacht voor de eigen lokale bedrijvigheid, die verwijst naar de tentoonstelling in museum Palthehof.

Overal waar mensen samenleven is bedrijvigheid en wordt gehandeld.
De smederijen kregen een benzinepomp en werden garage, elektriciteitswinkel of installatiebedrijf. De huisslachter komt niet meer op het erf. Bakkers- en kruideniers waren er vroeger op loopafstand, verdeeld over de hele gemeente en bezorgden bij de mensen thuis. Ook de melkboer kwam aan de deur. Nu heeft de supermarkt die plek ingenomen. Bedrijven die je vroeger in het centrum van het dorp zou aantreffen zijn nu gevestigd op de industrieterreinen. Veel wat in de tentoonstelling wordt getoond zal een gevoel van nostalgie oproepen en de bezoeker laten ervaren hoeveel veranderingen er binnen een generatie hebben plaatsgevonden.

Lees ook

Tricklebolt presenteert single met clip van drive-in concert

LEMELE – De Sallandse band Tricklebolt presenteert vrijdag de eerste single van het nieuwe live-album …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.