Home / / Experiment Agnieten College: ‘Leerlingen zonder mobieltje zijn socialer’

Experiment Agnieten College: ‘Leerlingen zonder mobieltje zijn socialer’

NIEUWLEUSEN – Leerlingen zonder laptop of mobieltje zijn actiever en stellen zich socialer op. Dat is een van de conclusies van een klein experiment op het Agnieten College. Het experiment werd gehouden op initiatief van vijf leerlingen uit klas 4 VMBO-TL op basis van een opdracht van maatschappijleer.

In het kader van het experiment werd onder andere het geluid gemeten met behulp van een decibelmeter. “Alle meetresultaten moeten nog verwerkt worden, maar het is al wel duidelijk dat er zonder digitale apparatuur meer levendigheid is in de school en dat er onderling veel meer gepraat wordt”, vertelt Fabiënne van Folie namens de organiserende groep.

Om het experiment extra onder de aandacht te brengen werd de proef uitgevoerd tijdens een feestelijke dag met als thema: ‘Back to the ’60, ’70, ’80 en ’90’, waarbij leerlingen en docenten verkleed naar school mochten komen en muziek uit de genoemde jaren werd gedraaid. Om de muziekkennis van de leerlingen te testen werd er onder andere ook een muziekquiz gehouden. Voor de mooist verklede mensen was er een presentje. In dit verband werden met name leerling Laura Boland en docente Liza Zomer door de organisatie getrakteerd op een lekker verwenpakketje.

“Het was uiteindelijk een super gezellige dag, waaraan vrijwel iedereen meedeed. Gewoonlijk zie je op school met name de eersteklassers vaak alleen maar druk met gamen op hun mobieltjes. Nu kletsten zij ook lekker mee en namen actief deel aan de spelletjes en andere activiteiten. Het experiment was echt de moeite waard om nog eens te herhalen”, menen de organisatoren, die van plan zijn mede-leerlingen in elk geval aan te moedigen voortaan minder digitale apparatuur te gebruiken.

“Met de laptop en het mobieltje aan is het gewoon minder gezellig. Daarbij schijnt bijvoorbeeld ook de straling van de apparaten helemaal niet gezond te zijn. Ook dat kan een reden zijn om minder of geen digitale apparatuur te gebruiken.”

Foto: Geke Lensen

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Verdriet

Soms komen er mailtjes die voor een grote verrassing zorgen. Zoals vandaag de mail van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.