Home / / Lampie: Valtraining

Lampie: Valtraining

Potverdorie, had ik eerder moeten weten, was de eerste gedachte die in me opborrelde na het lezen van een artikel in de Stentor. De zintuigen vlogen op scherp. Mede dankzij de cafeïnestoot vanuit de koffiemok naast me.

Ik vernam, zonder leesbril, maar dit terzijde, dat in het Vechtdal, waar ons stadje Ommen prominent onderdeel van is, valtraining voor ouderen wordt gegeven. Volledig in de ban van het verslag wreef ik over mijn rechterknie. Ja, die was behoorlijk beschadigd, als gevolg van mijn val. Het gewricht speelt nog steeds op als ik uiterst voorzichtig langs de plek des onheils peddel.

Een ongeluksdag eind maart. Op de Union Flamingo naderde ik ons stulpje in De Dante. Wie exact wil weten waar ik woon, kijk waar het onkruid het hoogst staat. Ik wacht met wieden tot het flink opgeschoten is, zodat ik me niet hoef te bukken, ook dit terzijde.

Wat wilde ik vertellen…, o ja, ik zat dus op de fiets en peddelde na een hengelsessie huiswaarts. In de linkerknuist mijn wapen, waar ik die ochtend geen werk voor had, maar ja, als je niet uit hengelen gaat vang je zeker niets, belooft het derde en laatste niet ter zake doende uitstapje. Om mijn punt te maken: ik wil de stoep bestijgen, maar klets, boem is slecht voor band en velg. Om mijn rijwiel te ontzien liftte ik het stuur. Was mijn plan. Even later spartelde ik weerloos op de rug. Benen in de lucht. Scheur in de broek, dat is te zeggen ter hoogte van het knietje, de rechter zoals eerder gememoreerd.

Hoe dan ook, ik keek om me heen, want je voelt je lullig op zo’n moment. Het rechterhandvat rustte in de hand. Ik zette de fiets rechtop. Zo te zien geen materiële schade. Het handvat was losgeschoten. Te lomp gerukt. Of het zat niet al te stevig vast. Of een combi hiervan. Maakt niet uit. Het was in ieder geval niet zo dat ik teveel gedronken had. Ik beperk me de laatste tijd tot vals bier. Radler. Voel ik me prima bij. Dus dat was het niet. Verder had ik die ochtend een omeletje met kaas en champignons genuttigd. Paddenstoelen weliswaar, maar geen paddo’s. Voor zover mij bekend wekken champignons geen hallucinaties op. Je wordt er niet high van, hooguit winderig. Ook niet fijn, zeker niet voor een ander, maar goed.

Ik had gezegd voor de laatste keer terzijde, maar moet hier op terugkomen. Ter zake. Valtraining dus. Was handig geweest, zo met de Koningsdag in aantocht. Carnaval in de Vechtstad. Massaal het feestterrein aan de Koesteeg op en dan weet je het wel. Dan gaat het net als met die terzijdegevalletjes. Ach, we hebben elkaar zo lang niet gezien, nog eentje. En dan nog een om het af te leren. Echt, de aller-, allerlaatste. Een voor onderweg en tenslotte een blinde. Zo dat dan gaat. Nou ja, toe maar, veel plezier op Koningsdag, pas goed op jezelf en voorzichtig op de fiets, zeker als je de cursus valtraining niet hebt gevolgd…

Lees ook

70 jaar Molukkers in Ommen (1)

OMMEN – Dit jaar maart was het precies 70 jaar geleden dat in Rotterdam de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.