Home / / Lampie: Corrupt!

Lampie: Corrupt!

Soepel glijdt de stalen slang van Arriva station Dalfsen binnen. Eerste stopplaats na Ommen. Officieel een station, want er ligt een wissel. Onze buurgemeente aan westelijke zijde voldoet aan de minimale eis om deze kwalificatie te mogen dragen. In wezen niet meer dan een veredelde halte.

Ik kijk op vanuit mijn ochtendkrant. Licht piepend komt de ijzeren buis tot stilstand. Een handvol reizigers stapt in. Ik aanschouw het stationsgebouw. Aardig van snit, foeilelijk van kleur. In de verte hebben enkele exponenten van de grijze golf hun camper neer gepleurd op een stuk parkeerplaats. Zo’n kreng mag niet zo lang in de woonwijk staan en ja, een stalling kost klauwen met geld. Dan maar op die tochtige stee bij het station. Geen kijk, maar och, die paar treinreizigers loeren er maar kort tegen aan.

De uitbater van het tot café gedegradeerde stationsgebouw verwacht later op de dag een stoot volk, gezien het uitgebreide terras met tafels en stoelen. Bij stralend weer worden die bezet door wandelaars met lompe bergschoenen, die tussen het koffie slurpen door gulzig in ontdooid appelgebak prikken. Lang leve de magnetron.

Grand-café Het Oude Station heet nu de plaats waar in de vorige eeuw retourtjes Zwolle werden verkocht, het enige wissel in de juiste stand werd geworpen en het inrijdsein op groen werd gezet. Tijdens de korte stop verzwelgt het blauwe kreng een handvol gapende en in sluimerstand verkerende forenzen en scholieren. Tja, het is nog vroeg. Zwijgend en mak als lammeren stapt het voetvolk binnen.

Zonder bijgedachte loer ik naar dat belachelijke kunstwerk op de bult in het weitje achter het perron. De Zwevende kei is een nepsteen die balanceert op een pilaar. Ga je normaal gesproken niet onder zitten. Zeker niet bij een straf windje. Dat doen alleen schapen. Die zijn dom. Vandaar de typering ‘dom schaap’. Maar in dit geval kan het geen kwaad, want het wonderlijke kunstwerk is van plastic.

Aan de kant van Hoonhorst loer je een eind kaal akkerland in. Bijzonder? Niet in de verste verte. Waar eerder de kwikstaart olijk rond fladderde, het winterkoninkje kwetterend rond scharrelde in het kreupelhout en roodbonte koeien gras stonden te vermalen, groeit straks treurig stemmend maïs. Manshoog. Hoezo variatie.

Desondanks werd Dalfsen uitgeroepen tot het fijnste station van Nederland. Een ernstige misvatting. Dat het de woonplaats is van Han Noten, de voormalige topman van NS, zal daar niets mee te maken hebben toch? Nééééé…, complottheorieën zijn me vreemd. Maar toch…, toen ik het las…, de bloeddruk werd baldadig, de argwaan begon te wakkeren, de ogen te branden en het geweten te vreten. Kan toch niet…, wat is dat voor jury? Trein vanuit Zwolle, eerste halte, in het zonnetje een terrasje pikken, met z’n allen aan de Straffe Hendrik en nooit weer in de benen komen. Corrupte zooi!

Reis de volgende keer door naar Ommen, pak ’n biertje en een balletje gehakt bij Henkie Schulte en bewonder het achterliggende landgoed Het Laer. Ik ben neutraal, maar dat is toch mooier dan die kale akker, die domme steen en curieuze Blauwe Bogen…

 

Als reactie op bovenstaande column, ontving de redactie van Vechtdal Centraal onderstaand schrijven:

Hierbij een reactie die ik op voelde komen, nadat ik de column van LAMPIE las – voelde de dringende behoefte om te reageren – want dit gaat in mijn beleving – ondanks- alle bekende woorden- van vrijheid van meningsuiting – te ver – zeker voor wat betreft de aantijgingen richting de uitbaters van het Station- de kunstenaar van de Zwevende Kei- en- de inmiddels afgetreden Han Noten.

 

Corrupt……..?

Heb overwogen of  wat  LAMPIE  allemaal heeft opgeschreven, maar te laten voor wat het was, maar helaas, zo zit ik niet in elkaar. Hij schrijft het tenslotte in de DALFSER Courant….

Ik ken dit “LICHT” niet – kan verder over de man of vrouw geen oordeel geven- maar wel over het schijnsel dat zijn schrijfsel voortbrengt.

Licht – denkend aan Pasen – zou eigenlijk altijd de schaduw moeten doen laten verdwijnen- maar deze Lamp – werpt schaduwen vooruit- of- zou het Licht te klein zijn- vandaar de naam “LAMPIE”…….?

Wat een zuur begin – het Stationsgebouw van Dalfsen – ontworpen door een telg uit de beroemde architectenfamilie Cuypers – zelfs zo belangrijk – dat als één van de weinige stations in Nederland de “NOLS”architectuur bewaard is gebleven. Want doordat het Station nooit is bepleisterd – zijn er  vele details nog waar te nemen – maar zittende in een coupé er naar kijkend noem je het gewoon een veredelde halte.

Blijkbaar is het de schrijver ontgaan – dat in de opmars der privatisering – vele stations in Nederland – hun oorspronkelijke functie hebben verloren…….en…..i n Dalfsen ( zo ook in andere plaatsen ) hebben uitbaters er een mooie én gastvrije horecagelegenheid van weten te maken. Terecht zijn deze uitbaters telgen uit de Eilert familie – door bezoekers op waarde geschat en zijn ze tot fijnste station van Nederland uitgeroepen – om dan heel vilein in de laatste alinea van zijn zure bespiegeling over Dalfsen – de integriteit van onze voormalige Burgermeester Han Noten in twijfel te trekken- of dat als hij een hand gehad zou hebben in de uitverkiezing van ons Station.

Voor ons als buurgemeente – wij kunnen alles wat er speelt in Ommen niet op zijn of haar merites beoordelen- maar- ik meen te weten- dat daar de afgelopen jaren voldoende bestuurlijke problemen waren – waarvoor wij in Dalfsen- mede dankzij een kundig Bestuur – voor bespaard zijn gebleven.

En…..het licht van “Lampie” schijnt verder – stoort zich aan de zwevende steen –  dat geen echte steen is – maar niet zoals LAMPIE schrijft van plastic – het werd ontworpen door Bas Maters en bestaat uit staal en beton – en- maakt nota bene nog deel uit van het  grensoverschrijdende project Kunstwegen–  nog een niet uitgewerkte gedachte over de curieuze Blauwe Bogen – het verbinden van domheid aan een schaap – wekt in dit bijzondere stukje de lachlust op- want de geponeerde stellingen- doen in de ogen van de Dalfsenaren … “een beetje dom…..” aan.

Het is nogal wat om hardwerkende horeca mensen te verwijten, dat men hun gasten ontdooid appelgebak voorzet, mensen met een camper, exponenten noemt van de grijze golf , die hun vervoersmiddelen maar ergens neer “pleuren”….en….het veelvuldig gebruik van het woordje …”loeren”…. Verschillende betekenissen zijn voor dit woordje te vinden – maar degene die denkelijk past bij dit stukje is die van scherp kijken (met kwade bedoelingen) – de trein wordt kreng genoemd – de reizigers- zijn zwijgend en mak als lammeren.

Blijkbaar is in onze buurgemeente Ommen – geen mais te bekennen – en volgen de kwikstaart en het winterkoninkje – de heimelijk in het struweel geplaatste bordjes….om hen de juiste weg te wijzen richting het – inderdaad- ook prachtige Ommen- met haar eigen bekoorlijkheden- het glas bier en de bal gehakt bij Henkie Schulte , Landgoed Het Laer  én de vriendelijke en gastvrije bevolking – die je daar niet met een LAMPIE behoeft te zoeken – evenmin – dat je dat in ons prachtige Dalfsen hoeft te doen…..volgende keer zou ik zeggen- gewoon even uitstappen….koffie met appelgebak (!)

Lex Bol

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.