Home / / Kappen met kappen op de Lemelerberg?

Kappen met kappen op de Lemelerberg?

OMMEN/LEMELE – Wie de Lemelerberg heeft bezocht, heeft vast wel gezien dat er kale plekken zijn ontstaan. Bomen liggen in rijen opgestapeld. Een aantal burgers uit Ommen vraagt zich bezorgd, verdrietig en boos af, ‘waarom al die bomen gekapt worden’. Het roept emotie op. Kunstenaar Claire Poutsma uit de Wolfskuil is een bomenschilder. Ze maakte een kunstwerk uit protest en schilderde een boom op een zogenaamd ‘Claire Poutsmaplein’. Bij deze solitair staat een bordje met: ‘De laatste boom uit het bos, Entree 50 euro’.

“Er moet natuur bijkomen is afgesproken. Toch verdwijnt er nu steeds meer bos en niet alleen in Overijssel,” zegt Claire. Ze klinkt verbolgen. “Hele gebieden worden kaalgekapt zoals bij de Lemelerberg in Ommen, wel 150 hectare onder het mom van heidebehoud. Dat is 80% van het hele gebied! De combinatie bos met heide was er schitterend. Stille groene hoekjes vol met bosbessen werden afgewisseld door roze geurende heidevelden. Nu wordt het 1 grote kale vlakte van stuifzand en heide. Je ziet elkaar dan lopend of crossend op je fiets al vanaf 3 kilometer ver weg aankomen. Maar kijk nu eens wat verder, wat is er eigenlijk aan de hand? In elk type natuurgebied komen wel zeldzame dieren voor. Dat er gekapt wordt voor behoud van zeldzame insecten is daarom in mijn ogen een drogreden. Dan ontdek je dat er veel subsidie wordt verstrekt voor het omzetten van natuurgebied en het onderhoud daarvan. Ook wordt er veel verdiend aan hout, zelfs zaagsel en resthout gaat naar bio-verbrandingsovens. Nieuwe landbouwgrond aankopen en omzetten naar natuurgrond kost alleen maar geld. Dan is voor mij de conclusie al snel getrokken. Als kunstenaar leg ik nu de mooiste plekjes vast op het doek voor het verdwenen is. Mijn wens is dan ook om een stichting op te richten, samen met anderen grond aan te kopen en daar natuurgebied van te maken. Iedereen die meedoet mag zijn eigen boom planten en het gebied is vrij toegankelijk. Wat mij betreft wordt er dan ook niets meer gekapt en wordt het bos vanzelf een oerbos met veel afwisseling. De natuur redt zichzelf prima.”

Ook Christa Koning protesteert. Ze is perplex. “Ik noem het de kapgekte in Overijssel en de rest van Nederland,” zegt ze. “Juist dat allermooiste stuk bos, die sprookjesachtige fiere dennen. Met mooie ruimtes en licht gewelfd. Niks dicht op elkaar. Vaak waren we daar, blij genietend van al dat moois. Nu ben ik daar, verdrietig en verbijsterd. Want dat sprookje is nu voorgoed verdwenen. Alles kapot. Alles kaal. Plaats gemaakt voor toekomstige heide. De troosteloze bergen gestripte boomstammen liggen klaar voor de handel. Dennen geven minder C02 (zuurstof) af dan loofbomen, maar alle beetjes helpen. Heide geeft niets. Ze moeten, zeggen ze, omdat het beslist is in een Europees plan. Natura 2000. Wat volgens mij compleet achterhaald is. Het is intussen 2019, en de kwaliteit van onze lucht holt achteruit. Dan is het toch van de gekke om duizenden bomen te kappen? Ook Staatsbosbeheer is bezig met het uitbreiden van een zandvlakte. Omdat het vroeger ook zo was. Maar vroeger wil niet zeggen dat dat nu beter is. Wat geeft zand ons? Uitdroging!”

Biodiversiteit

Silvia Kooij van Landschap Overijssel legt uit: “De Lemelerberg staat onder druk. De kwaliteit van de natuur, onze heidegebieden, neemt af en tegelijkertijd nemen de invloeden van buitenaf toe. Denk aan de groeiende industrie en landbouw en het toenemende verkeer. Door het teveel aan stikstofuitstoot ontstaat een monocultuur die ten koste gaat van de biodiversiteit. Het is juist de variatie die zorgt voor gezonde natuur. Dat willen we hier dan ook terugbrengen. Om dit gevarieerde heidelandschap te laten ontstaan, moeten stukken bos plaatsmaken. Wij realiseren ons dat dit een tegenstrijdig beeld kan opleveren. Ook bomen zijn immers een waardevol onderdeel van de natuur en zij nemen CO2 op. Op veel plekken in Overijssel werken wij dan ook aan behoud en versterking van bossen.

Maar naast een klimaatcrisis is er een biodiversiteitscrisis. In de afgelopen 100 jaar is 90% van de heide in Overijssel verdwenen. Hierdoor hebben planten en dieren die in heidegebieden leven het ook zwaar. De biodiversiteitscrisis is minder in het nieuws dan de klimaatcrisis, maar zeker even belangrijk om maatregelen tegen te nemen. Daarom krijgt op sommige plekken kwetsbare natuur meer ruimte om te overleven. Per gebied worden afwegingen gemaakt. De provincie en de Rijksoverheid maken hierin de keuzes. Voor de Lemelerberg betekent dit dat wordt ingezet op het versterken van de biodiversiteit op met name de heidegebieden. Want voor sterke natuur is variatie in dieren en planten nodig.”

Claire Poutsma: “Op deze foto zie je hoe groot de gekapte stammen zijn. Het waren dus niet zomaar kleine bomen. Op de achtergrond de kaalslag.”

 

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.