Home / / Joost Eilert laat Lampie snoepen van zijn appelgebak

Joost Eilert laat Lampie snoepen van zijn appelgebak

DALFSEN – Die Lampie toch. Even de keel schrapen… Er kan een nieuw spreekwoord aan de welhaast oneindige reeks gezegdes worden toegevoegd, ‘appelgebak leidt tot verzoening!’ Een waarheid als een koe. Slechts af en toe leidt appelgebak tot een geschil. Of geeft direct, dan wel indirect aanleiding tot frictie.

Tot zo ver het mistig geneuzel. Wat was de kwestie? In een van zijn onlangs verschenen columns, of nou ja, dat klinkt nogal pretentieus, laten we het houden op stukjes, had de krabbelaar de euvele moed, voor anderen het gore lef, om de keus voor Dalfsen als fijnste station van Nederland te bekritiseren. Niet alleen het stationsgebouw, ook het omringende landschap en de kunstwerken werden gekscherend op de hak genomen. Het satirisch bedoelde epistel schoot naar de zin van enkele inwoners van Dalfsen zijn doel voorbij. Hoewel dit niet officieel is bevestigd, leidde het tot een aantal opzeggingen. “Ik zeg op.” “Het is een gratis nieuwsorgaan mijnheer.” “Maakt me niet uit!” Iets in die trant.

Joost Eilert, uitbater van Het Oude Station, had er weinig probleem mee, tot hij de passage las over in de magnetron ontdooid appelgebak afkomstig van zijn etablissement. Dat ging de horecaondernemer een stap te ver. Nota bene een van de paradepaardjes van de kaart. Verbaasd, maar zeker niet verbitterd, klom hij in de telefoon. Die vlegel van een Lampie moest zijn appelgebak maar eens komen proeven. De uitnodiging werd met enige schroom aanvaard.

Op de zonnige vrijdagavond was het zo ver. Cappuccino en ambachtelijk geprepareerd appelgebak werd door de uitbater zelf geserveerd, met een flinke dot slagroom. Nou…, nou…, zeg nou zelf! Onder een welgemeend ‘Mea culpa’ gaf de grootgebruiker van deze traktatie annex zelfverklaard kenner van appelgebak toe dat hij zich ten onrechte had bediend van de drieslag magnetron, appelgebak en Het Oude Station. Dit was appelgebak zoals appelgebak hoort te zijn. Top. Fris van smaak, stevig van structuur, gelardeerd met een krokant hazelnootje en met zorg, liefde, aandacht en toewijding bereid. Klauw er op en ‘No hard feelings’.

Wat volgde was een geanimeerd keuveltje over voetbal, wederzijdse kennissen en vooral (rock)muziek, alles met een schuin oog op de klandizie. Er waren meer die loerden op koffie met appelgebak of een verkwikkend biertje met een portie bitterballen. Zo kan ook. Op z’n Sallands in der minne geschikt, iets waar veel politici en wereldleiders een voorbeeld aan kunnen nemen.

Uitbater Joost Eilert laat Lampie smikkelen van zijn overheerlijke, ambachtelijk geprepareerde appelgebak.

Lees ook

Versoepeling mogelijk op tijd voor de VechtdalTrail

OMMEN – Met de aangekondigde versoepelingen vanaf 30 juni is het weer mogelijk om evenementen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.