Home / / Het nieuwe boek Joodse Huizen: verhalen over vooroorlogse bewoners
.

Het nieuwe boek Joodse Huizen: verhalen over vooroorlogse bewoners

De naam van de fietsende rabbi David Cohen, staat in één zin genoemd met die van de Amsterdamse danseres Florrie Rodrigo en NRC-journalist Nol van Dijk uit Scheveningen, op de achterkant van de eerste lustrum-editie van het boek ‘Joodse Huizen’. Hun geschiedenis en die van andere Joden uit vooroorlogs Nederland leest u in de eerste lustrumeditie. De belangstelling naar de Joodse geschiedenis is groeiende. De serie ‘Joodse Huizen’ verhaalt over vooroorlogse bewoners, reconstrueert de historie aan de hand van adressen en vormt zo een gestaag groeiend papieren monument voor een verdwenen cultuur. Andere verhalen spelen zich af in onder meer Hattem, Gorinchem, Winterswijk, Steenwijk, Rotterdam, Apeldoorn, Groningen, Terschelling, maar ook in Dedemsvaart en Ommen. Ze gaan over een voddenkoopman, een slager, een vroedvrouw, een kelder. Over de socialistische schrijver en journalist Meyer Sluyser, na de oorlog medeoprichter van dagblad Het Vrij Volk. Over de mondaine Sylvain Kahn en Sally Berg, grondleggers van modehuis Hirsch en Cie, waar koningin Emma haar japonnen kocht. Over een liftjongen, een naaister en een cellist. Over Ben Ali Libi, goochelaar, die we veelal kennen van het gedicht van Willem Wilmink.

Gerko Warner is al een aantal jaren bezig met het doen van onderzoek naar de Joodse geschiedenis van Ommen. Hierover heeft hij al gepubliceerd in de Darde Klokke en dit moet uiteindelijk uitmonden in een boek. In deze editie van ‘Joodse Huizen’ heeft hij, evenals in het vierde deel van de serie, twee verhalen geschreven. Het ene verhaalt over de fietsende rabbi David Cohen. De rabbi werd geboren en groeide op in de Achterhoek. Zijn geboorteaangifte werd niet door zijn vader ondertekend, omdat hij op sabbat werd geboren en Joden immers geen werkzaamheden mochten uitvoeren. Later ging hij naar het seminarium en werd hij rabbi. Hij kwam in Ommen terecht om ervaring op te doen als jonge godsdienstonderwijzer. Na enkele jaren verhuisde hij, maar na vele omzwervingen kwam hij uiteindelijk in het nabije Dedemsvaart terecht en uiteindelijk zou hij nog een korte periode in Ommen wonen, voordat hij samen met zijn vrouw werd gedeporteerd naar Sobibor. Het andere verhaal dat hij schreef, gaat over Salomon de Haas. Daarin gaat hij in op zijn huwelijk met de jaren jongere Mina Marx, over de conducteur die tijdens de huwelijksreis zei: “Meneer, uw dochter is in slaapgevallen”, over de vleeschhouwerij in de Brugstraat en de exportslagerij aan de spoorlijn, maar ook de keren dat hij voor de rechter stond, zijn niet onbeschreven gebleven.

De serie ‘Joodse Huizen’ gaat niet over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar juist over de tijd daarvoor. De tijd dat ze nog allemaal leefden. Het gaat over het gewone Joodse leven in ons land. De verhalen worden nu in boekvorm vastgelegd, omdat de generatie die het bewust heeft meegemaakt steeds kleiner wordt. Elke keer, wanneer er iemand uit die tijd wegvalt, verdwijnt er een stukje geheugen en verliezen we een herinnering. Juist daarom is het zo belangrijk om het leven uit die tijd, vast te leggen.

Afgelopen week werd het boek onder een brede publieke belangstelling, gepresenteerd in de Rai in Amsterdam. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Dieuwertje Blok, presentator en vriendin van Sinterklaas. Haar Joodse moeder zat tijdens de oorlog ondergedoken en wist zo te overleven. Via haar hoorde zij de verhalen over het Joodse leven van voor de oorlog. Het boek ‘Joodse Huizen’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel. Hans Goedkoop, historicus, schrijver, televisiepresentator van het geschiedenisprogramma Andere Tijden, zegt hierover: “De schrijvers van deze huizenportretten hebben elk hun eigen vorm gekozen om het verleden op te roepen, soms heel sec en soms ook haast als een roman. Dat is mooi. Dat maakt het warm. Dit is een warm boek.”

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.