Home / / Boek van de Week: ‘De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’

Boek van de Week: ‘De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’

Het Boek van de Week van Bibliotheek Ommen is ‘De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes’ van Janneke Schotveld.

Deze week is de koning jarig en wie weet heeft hij die dag wel kikkerbilletjes op het menu staan. Mocht hij echter dit sprookje van Janneke Schotveld gelezen hebben, dan zal hij het ongetwijfeld niet in zijn hoofd halen ze op te eten en misschien, voor de zekerheid, ook nog eens aan zijn billen voelen.

Hoezo, zal je nu denken? Nou, in het eerste sprookje van dit grappige en humoristische boek is er een koning die dol is op kikkerbilletjes. Hij houdt zelfs kikkers in de kelder van het paleis en elke zaterdag staan er knapperige kikkerbilletjes op tafel. Zijn dochter Begonia is er ook dol maar de koningin heeft toch wel wat bezwaren. Zij roept de hulp van een tovenaarsleerling in. Tja, en dan loopt het niet echt goed af voor de koning. Alhoewel, zijn vrouw blijft gek op hem en Begonia vindt hem nog steeds fantastisch.

Zwamneus
Na dit bijzondere sprookje volgen er nog veertien. Geen gangbare traditionele sprookjes, nee in de sprookjes van Janneke Schotveld spelen lakinnen een hoofdrol, kan een zilvervis wensen vervullen, wordt het computervrouwtje doodmoe van de haastige drukke kantoormensen en komt het piekermannetje Klaas Vaak te hulp. De lettervreter dreigt uit te sterven, de ééndagsvlieg geniet van het leven, de zwamneus houdt een heel dorp in de ban en wie helpt een heks met vliegangst?

Niets is voorspelbaar, een prinses kan prima met een prinses trouwen, een koning verlangt zo naar een kind en een koningsdochter heeft alleen oog voor de tuinman. Wat ook zo aardig is, de prinses in het ene sprookje heeft in een volgend verhaal een straat die naar haar genoemd is. Zo zien we verschillende sprookjesfiguren een paar keer terug. Vijftien verhalen en daarbij vijftien illustratoren die met hun eigen stijl een extra dimensie toevoegen.

Superjuffie
Janneke Schotveld is bekend van haar serie over Superjuffie en van de losse boeken die ze voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool schrijft. Met ‘De kikkerbilletjes van de koning’ voegt ze daar een heel ander genre aan toe. De toon is losser, het taalgebruik vrijer, de sprookjes schuren soms een beetje, dat alles maakt deze bundel alleen maar aantrekkelijker. Dit sprookjesboek zou daarom in elke schoolbibliotheek moeten staan en is ook thuis een aanwinst voor de (voorlees-)boekenkast.

Het boek ‘De kikkerbilletjes van de koning’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

‘Op het geniale af’ van Benedict Wells

Het Boek van de Week Francis Dean woont met zijn moeder in een trailerpark in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.