Home / / Boek van de Week: ‘Ananas’ van Lex Boon

Boek van de Week: ‘Ananas’ van Lex Boon

Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Ananas’ van Lex Boon.

Journalist Lex Boon wordt door zijn vriendin aan de kant gezet. Ze heeft een nieuwe liefde gevonden in Berlijn, Lex blijft bedroefd achter in Amsterdam. Niet alleen zijn lief is hij kwijt, ook moet hij op zoek naar een nieuwe woning. Ergens vier hoog achter in de Pijp treurt hij om zijn lot.

Vlak voordat ze Lex aan de dijk zet, heeft zijn vriendin hem een ananasplantje van Ikea gegeven. De ananas verhuist mee naar de nieuwe behuizing en doet het daar wonderwel goed. Op Wikipedia zoekt Lex naar de herkomst van de ananas, in de winkels en op de markt ziet hij steeds meer exemplaren, thuis houdt hij de ananas, symbool van zijn mislukte relatie, nauwlettend in de gaten. Wat is er misgegaan? Hij weet het niet. Na nog een laatste heldhaftige poging haar liefde terug te winnen weet hij het zeker, hij gaat de komende tijd alles over de ananas te weten komen.

Pizza Hawaï
Via Google krijgt hij berichten binnen over de ananas. Alles volgt hij, triviale zaken als een stel dat elkaar dankzij de ananas gevonden heeft, zij wel! Ananastattoos, ananasverzamelaars met een huis vol ananasobjecten, een ananasdoodskist, werkelijk alles kom je tegen op het internet. Maar vooral ook serieuze aangelegenheden: een staking in Thailand waar boze ananasboeren wegblokkades opwerpen, een ananascongres, het laboratorium waar de extra zoete ananas gekweekt is, de teloorgang van de ananasteelt in Ghana en de uitvinder van de pizza Hawaï.

Hij reist de halve wereld af, ontmoet de meest uiteenlopende mensen en langzaam maar zeker raakt zijn liefdesverdriet op de achtergrond. Vijf jaar na de avond waarop hij een ananas van de Ikea kreeg kijkt hij terug op wat die ananas hem heeft gebracht. Reizen, avontuur, ontmoetingen, een nieuwe liefde en de aanzet voor een boek.

Geestig
Geestig en informatief zijn Boons verhalen over de ananas. Hij neemt je mee op reis, is nieuwsgierig en volhardend in zijn pogingen om alles van de ananas te weten te komen en vertelt er met veel smaak over. Een heerlijk boek, licht van toon maar aan het eind ben je heel wat wijzer over de prachtige ananas.

Het boek ‘Ananas’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kaalslag

Kaalslag. Nee, niet op of in mijn hoofd, maar in onze tuin. Wat groeit en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.