Home / / Hans van der Veen geëerd tijdens zijn afscheid als KNVB-scheidsrechter

Hans van der Veen geëerd tijdens zijn afscheid als KNVB-scheidsrechter

DALFSEN – Na afloop de wedstrijd van ASC’62 2 tegen WVF 2, afgelopen zaterdag, heeft voetbalscheidsrechter Hans van der Veen (73) uit Dalfsen zijn fluit ingeleverd, in figuurlijke zin. De wedstrijd was voor hem zijn laatste. Na 36 jaar zowel in de eerste klasse als de laatste jaren in de reserveklasse te hebben gefloten, vindt hij het mooi geweest.

Na de wedstrijd werd hij door de heren Jan van Dijk en Heine Drenth (afdeling Scheidsrechterzaken van de KNVB) benoemd tot ‘Scheidsrechter van verdienste’. Daarvoor kreeg hij als waardering de gouden KNVB-speld uitgereikt

Hans kijkt terug op een mooie tijd als KNVB-voetbalscheidsrechter in District Oost. “Het heeft mij veel gebracht”, zegt hij. “Hele mooie herinneringen en vooral ook veel vriendschap.”

Voetbalcarrière
Hij begon als 9-jarig jochie als voetballer bij PEC en voetbalde vervolgens bij de clubs WVF en ASC’62 in Dalfsen. Een blessure maakte een einde aan zijn voetbalcarrière. Vervolgens was hij vele jaren jeugdleider bij voetbalvereniging ASC’62.

Van der Veen floot zijn eerste wedstrijd als KNVB-scheidsrechter in het seizoen 1983/84. Afgelopen zaterdag was zijn laatste. “Wel speciaal”, merkt Hans op. “Mijn laatste wedstrijd die ik fluit – wel op verzoek – zijn de beide verenigingen waar ik ook gespeeld heb. Dit vond ik wel leuk.” Hans floot inclusief de beker circa duizend wedstrijden.

Goed voorbereid
Wat voor soort scheidsrechter was hij eigenlijk? Daar is hij duidelijk in. “Ik ging goed voorbereid naar de wedstrijd en had altijd een gezonde spanning. Wist de stand, de clubkleuren en welk shirt ik dan in ieder geval in mijn tas moest stoppen. Een scheidsrechter moet er altijd correct uitzien, want je vertegenwoordigt ook de KNVB. Ik probeerde altijd te fluiten in de geest van de wedstrijd en probeerde de kaarten zoveel mogelijk op zak te houden.”

Hans: “In die 36 jaar zijn de rode kaarten die ik gegeven heb op één hand te tellen. Ik heb een keer een wedstrijd in de 67e minuut moeten staken en die vergeet ik nooit meer. Het was een derby op de Veluwe tussen WZC en SEH. Er stond wel iets op het spel, maar de spelers wilden er echt geen wedstrijd van maken en veel publiek langs de zijlijn die zich er ook nog eens mee gingen bemoeien. Ik zei: ‘Zoek het maar uit, we stoppen er mee.’ Maar daar heb je dan vervolgens wel weer veel nawerk mee. Papieren rompslomp en een bezoekje aan de tuchtcommissie.”

Omgang met spelers
“Het leukste was de omgang met de jongens en als dan zoals recentelijk bij v.v. Berkum het publiek je ook nog gaat bedanken en zegt: ‘Scheids, we hebben je niet op een foutje kunnen betrappen’. Dan ga je met een goed gevoel naar huis.”

Het thuisfront moet natuurlijk ook achter deze ‘hobby’ staan. De wedstrijden zijn meestal rond het middaguur dan ben je wel de gehele dag van huis. Echtgenote Sonja knikt instemmend. “Ik ben in al die jaren niet zo vaak mee geweest. Eens zat ik een keer op de tribune. Een KNVB-waarnemer zat voor mij. Die beste man had meer aandacht voor zijn directe omgeving dan voor mijn man. Maar hij gaf toch wel een goede beoordeling”, zegt Sonja lachend.

Scheidsrechtersvereniging

Naast het fluiten was Hans zeer betrokken bij de scheidsrechtersvereniging Zwolle en Omstreken (SZO). Hij was bestuurlijk actief van 1984 tot 2017 en ruim 25 jaar voorzitter van deze vereniging. Daarvoor kreeg hij als waardering de gouden KNVB speld uitgereikt. Hans is niet bang dat hij zich op de zaterdag gaat vervelen. Hobby’s genoeg. Hij mag graag tennissen, speelt nog competitie, speelt af en toe golf en bezoekt de sportschool.

Lees ook

Margriet Wiedemeyer nieuwe directeur bedrijfsvoering Dimence

REGIO – Margriet Wiedemeyer (1975) start 1 juni als nieuwe directeur bedrijfsvoering bij Dimence. Wiedemeyer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.