Home / / Gina van Elburg lanceert idee ‘Junner Pad’

Gina van Elburg lanceert idee ‘Junner Pad’

“Geluk is ’s morgens wakker worden van de zingende vogels op Erve Vogelzang, onze knusse boerderij in Junne. Uitkijken over de landerijen en in de verte een reegeit met twee kalfjes zien staan….,” filosofeert Gina van Elburg (52). Hoe kun je ook anders dan lyrisch zijn, als je net op zo’n geweldige plek woont.

Gina wijst naar de magnolia, die juist is gaan bloeien. “Echt een verrassing.” Zakjes zaad van wilde bloemen liggen verspreid op tafel; vandaag gaat ze zaaien. “Ik vind de natuur hier mooi, het landschap, de bossen, de hei, de panden, het noaberschap, de vriendelijke mensen…. Het leuke van Junne is dat bijna alle boerderijen hun eigen naam hebben, zoals Het Meugje, De Diesel, Vogelzang…” Voor iemand die hier nog niet zo lang woont, weet ze veel over het gebied. “Mijn roots liggen hier,” legt ze uit. “Mijn opa Gerrit Jan van Elburg startte in Ommen een onderneming: OCO, de Ommer Consumptie-ijs Onderneming. (Tegenwoordig Resto OCO). Mijn opa en oma startten jaarlijks het zomerseizoen met een gratis ijsje, bij velen nog wel bekend. Mijn vader Herman van Elburg zat natuurlijk ook al gauw op de ijscokar en reed vanuit Ommen naar de stuw in Junne, waar hij liters ijsjes verkocht aan de vele toeristen die toen al naar Ommen kwamen. Mijn ouders namen mij als klein meisje mee tijdens wandelingen over de Sahara en over wandelpaden met prachtige houtwallen en heidegebiedjes. Ik woonde een aantal jaren in Stegeren en heb echt wat met deze omgeving. Terug op deze grond in Junne, werd ons één ding heel duidelijk: hier gaan wij nooit meer weg.”

Onlangs kreeg ze van de Christen Unie een eervolle vermelding voor haar inzending voor de wedstrijd ‘Plekken van waarde.’ Gina, die goed fotografeert, bedacht zich geen moment en stuurde een foto in van haar karakteristieke boerderij met de rood-witte luiken, kenmerkend voor Landgoed Junne. “Wat mij betreft zou Junne veel meer aandacht moeten krijgen. Het moet natuurlijk geen Zaanse Schans worden, met grote groepen mensen, maar ik zou het leuk vinden om hier een historische wandeling te organiseren. Te starten bij een Theehuis aan de stuw kom je langs alle prachtige panden. Bij elke mooie boerderij zou dan een bord geplaatst moeten worden met de specifieke kenmerken van die boerderij en een stukje achterliggende geschiedenis. In Junne zijn nog prachtige plekjes waar nooit iemand komt. Junne is zo mooi!”
Van Elburg weet niet hoeveel draagvlak er is voor haar idee, het ‘Junner Pad.’ “Ik heb de rentmeester van het landgoed gesproken, hij is er positief over.” Ze wacht eerst even af wat de CU gaat doen met haar suggestie. “Ze hebben beloofd er nog dit jaar mee aan de gang te gaan. Ik ben heel benieuwd,” lacht ze.

Tekst: Gea Slotman, foto: Dook van Gils

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.