Gemeenteraad Dalfsen akkoord met opgraven vliegtuigwrak Millingen

.

DALFSEN – Het vliegtuig dat op 30 januari 1944 neerstortte in buurtschap Millingen wordt opgegraven. De gemeente Dalfsen is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) benaderd om mee te werken aan de berging van het wrak. Maandag stemde de gemeenteraad in met het plan.

In januari 1944 vonden boven Overijssel gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen en stortte een Duitse jager met één persoon aan boord neer. Dit gebeurde iets ten westen van het buurtschap Millingen.

Er is geen parachute waargenomen en er werd vervolgens ook geen bergingspoging ondernomen. Daardoor kan het lichaam van de vlieger nog in het wrak liggen. In de jaren negentig zijn door particulieren en later door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht die er op wijzen dat grote delen van het wrak zich nog ter plaatse bevinden.

Wens nabestaanden

Het programma van het ministerie richt zich op de berging van vliegtuigwrakken en mogelijk de stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden. In de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast is het een gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

De berging kost 400.000 euro, maar de gemeente Dalfsen krijgt dit bedrag volledig terug van het ministerie. De daadwerkelijke berging zal naar verwachting in 2020 plaatsvinden.

Foto’s: OudDalfsen

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.