Home / / Dalfsen wil voorplein en entree gemeentehuis aanpakken

Dalfsen wil voorplein en entree gemeentehuis aanpakken

DALFSEN – De toegankelijkheid van het gemeentehuis in Dalfsen laat te wensen over. En daarom gaat de gemeente het voorplein en de entree van het gebouw aanpakken.

Er zijn problemen met de buitenlift die niet functioneert en de hellingbaan is volgens de geldende normen iets te steil voor mensen met een rolstoel en mindervaliden. Bovendien is het plaveisel op veel plekken stuk, de stenen die er nu liggen zijn namelijk ongeschikt voor auto’s. Die moeten soms toch voor komen rijden om het gemeentehuis te bevoorraden, vanwege een trouwerij of omdat iemand slecht te been is.

Voor de gemeente voldoende aanleiding om een onafhankelijk adviesbureau opdracht te geven een toegankelijkheidsadvies op te stellen om zo tot een structurele oplossing te komen voor het voorplein en entree van het gemeentehuis. De tekeningen liggen er inmiddels. Het streven is om in november 2019 van start te gaan met de werkzaamheden en het vernieuwde voorplein en de entree uiterlijk april 2020 gerealiseerd te hebben.

Op basis van de bestaande situatie en de wensen voor een structurele verbetering zijn twee opties geschikt om mee te nemen als kader voor het vervolgproces. Wethouder Schuurman licht toe: “Er is een hoogteverschil van 1,5 meter tussen het straatniveau en de entree van het gemeentehuis. Dat maakt het vinden van een goede oplossing lastig. Daarom hebben we een onafhankelijk adviesbureau gevraagd een toegankelijkheidsadvies uit te brengen, om inzichtelijk te krijgen welke opties er allemaal mogelijk zijn. Vier opties bleken mogelijk: het aanpassen van de hellingbanen, het hoogteverschil overbruggen met een lift en glazen liftschacht, het verplaatsen van de gevel en het gehele plein met een geringe helling uitvoeren. Het college heeft gekozen om verder te gaan met optie één en vier, waarbij bij optie één ook gekeken wordt naar een glazen liftschacht. Optie twee en drie laten we vallen, omdat het geheel ook uitnodigend moet zijn voor gebruikers en de ingreep voor optie drie te omvangrijk is.“

Het college hecht er waarde aan, dat het plein een groene uitstraling krijgt. Zeker nu inwoners gestimuleerd worden wat te doen aan de verstening van hun tuinen, waardoor regenwater slecht wordt afgevoerd.

Vervolg
Deze twee opties vormen het kader, waarmee in samenspraak met inwoners, maatschappelijke organisaties en belanggroepen verschillende schetsontwerpen voor het voorplein en de entree worden uitgewerkt. De schetsontwerpen worden voorgelegd aan de raad. Na besluitvorming wordt het verder uitwerkt in een definitief ontwerp, waarna het wordt voorbereid als een uitvoeringsontwerp, aanbesteed en uitgevoerd.

Lees ook

Vogelvereniging De Vogelvriend zestig jaar

DALFSEN – De Dalfser vogelvereniging De Vogelvriend hield afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag haar zestigste …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.