Home / / Bomvolle zaal bezorgde Beerzervelders

Bomvolle zaal bezorgde Beerzervelders

BEERZERVELD – In de hal van café ‘Beerzerveld’ staan dinsdag 2 april tafels vol kop en schotels. “Je weet maar nooit,“ verontschuldigt de serveerster zich. Als de zaal volloopt, zijn er zelfs te weinig kopjes. Een ledenvergadering van Plaatselijk Belang Beerzerveld|Mariënberg is waarschijnlijk nog nooit zo goed bezocht.

“Die mensen zijn echt niet voor de speeltuin gekomen,” merkt iemand op. Het blijkt te gaan om iets dat het dorp al een paar weken bezig houdt: Dhr. Schuttert uit Ommen wil op de Knolsdijk een megavarkensstal neerzetten. Voorzitter Kampman weet niet of die zorgen terecht zijn. “We gaan hierover een aparte avond beleggen.” Wethouder Bongers, ook aanwezig, reageert op enkele opmerkingen die toch komen vanuit het publiek.

Huisarts Glas geeft zijn visie op gezondheidseffecten van intensieve veehouderij en focust op fijnstof en antibioticaresistentie. “Onderzoek toont aan dat rond megastallen inwoners een lagere longfunctie hebben en COPD-patiënten meer complicaties hebben. De Europese norm voor hoeveelheid fijnstof in de buitenlucht is minder dan 40 microgram fijnstof per m3. Dit komt overeen met zeer matige luchtkwaliteit. Volgens het longfonds overlijden per jaar 12000 Nederlanders als gevolg van luchtvervuiling. Vergunningen worden verleend als bedrijven voldoen aan deze norm. De WHO legt de norm op 20 microgram per kubieke meter. Is het niet tijd om die te volgen? Fijnstof bestaat uit deeltjes van 10 micrometer en kleiner. Wetenschappers zijn bezorgd om ultrakleine deeltjes die in de bloedbaan doordringen en schade kunnen aanrichten, bijvoorbeeld in de vorm van hart- en vaatziekten en dementie. Het RIVM doet hier onderzoek naar rond Schiphol. Antibioticaresistentie is een groeiend probleem. Er is verband tussen het aantal dieren in een megastal en antibioticagebruik en het ontstaan van resistentie.” Glas belicht de gevolgen voor gezondheid/milieu door veel vleesconsumptie. “De grenzen voor milieu en aarde zijn bereikt. Wiens belang wordt gediend met nog een megavarkensstal hier?”

Verslag: Gea Slotman

Lees ook

Lampie

Zóóó, het gaat gebeuren! Lang genoeg gewacht. Niks krantje lezen. Na een straf ontbijt met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.