Home / / Youri Mulder en Hans Nijland vermaken voetballiefhebbers in Ommen

Youri Mulder en Hans Nijland vermaken voetballiefhebbers in Ommen

OMMEN – Het zijn twee fenomenen die in een adem genoemd mogen worden: Witte Donderdag en de forumavond van voetbalclub OVC ’21. In de editie van dit jaar werd een beroep gedaan op oud-international Youri Mulder en Hans Nijland, afzwaaiend directeur van FC Groningen.

Aan Jan Medendorp de taak om het gebabbel van de twee te stroomlijnen en het gehoor er met de haren bij te slepen, oftewel aan te moedigen dit duo aan een vragenvuur te onderwerpen. Medendorp excuseerde de beoogde presentator Bert van Losser met de nodige zelfspot. “Die kon niet, want die heeft een nieuwe vriendin of zo. Ik ben dus tweede of misschien wel derde keus, maar doe mijn best.” Hoewel toegenomen in kilo’s en jaarringen, toonde de spraakwaterval aan het kunstje van geinige, dan wel prikkelende anekdotes uit iemands strot trekken als geen ander te beheersen.

Ook de bomvolle zaal werd er met de haren bijgesleept. De temperatuur in clubhuis De Spil vloog spreekwoordelijk minimaal tien graden de lucht nadat forumleider Medendorp clubman Walter Lenferink de microfoon onder de neus hield. “Waarom Nijland als bestuurder van de KNVB zo zijn best had gedaan om FC Twente te scalperen”, wilde Lenferink weten. Nijland moest even slikken, nam een slokje water en beriep zich op zijn controlerende taak. De commercieel manager liet het begrip ‘financial fair play’ vallen en werd uiteindelijk gered door de afleidingstactiek van Youri Mulder.

Vedetten uit kampioensjaar
De voormalige spits van de gevallen voetbaltrots van Oost-Nederland somde de namen op van vedetten als Bryan Ruiz, Blaise Nkufo en Theo Janssen uit het kampioensjaar. De voormalige voetbalgrootmacht uit Enschede heeft niet alleen malversaties gepleegd, maar de stad ook veel gegeven. Voorzitter Joop Munsterman voorop. Een prikkelend momentje in een verder vermakelijk avondje ‘lullen’ over voetbal.

De passie spat er bij Nijland vanaf als FC Groningen ter sprake komt. Zo’n twintig jaar lang was Nijland ‘het gezicht’ van de club. Onder zijn bewind werd verhuisd naar de nieuwe thuishaven Euroborg, in de volksmond bekend als De Groene Kathedraal. De vraag of er af en toe geen ‘vieze spelletjes’ werden gespeeld in de voetbalwereld werd toegelicht met een voorbeeld en mocht door eenieder naar eigen goeddunken worden ingevuld.

Rasmus Lindgren
De directeur van de FC had zijn oog laten vallen op middenvelder Rasmus Lindgren. Spelersmakelaar Søren Lerby gaf echter aan dat de aankoop door RKC zo goed als rond was. Zijdelings kwam een bemiddelingsbedrag ter sprake, indien de balafpakker zou tekenen voor Groningen. Dat was niet misselijk. Niet veel later meldde Lerby dat RKC wonderwel van de baan was en kwam er een deal met de Groningers. Youri Mulder stond Nijland half en vertelde dat Groningen een warme club is. Een echte volksclub. Met mooie voetballers in het verleden als Arjen Robben, Luis Suarez en Virgil van Dijk.

Ook Mulder wilde in zijn nadagen graag naar Groningen, waar ook de wortels van de familie Mulder liggen. Om en nabij Winschoten. “De familie dichtbij. Het leek me mooi als afsluiting van mijn carrière. Maar ik liep niet meer soepel. Blessures, pijntjes, niets zo moeilijk als besluiten op het juiste moment te stoppen. Als je ziet hoe moeilijk Arjen Robben het er mee heeft. Het is een keus tussen het hart, de wil om door te gaan, en het verstand, dat zegt dat je beter kunt stoppen. Ik had de mazzel dat ik aansluitend bij FC Twente aan de slag kon als spitsentrainer. Bleef in het wereldje.”

Avond als een speer
Voor de debuterende clubjongens Jack Letteboer, Gert Stokvisch en Jurgen Meijerink was al vroeg overduidelijk dat de avond liep als een speer. Het barpersoneel tapte zich de arm uit de kom en de lach klonk onophoudelijk boven het geroezemoes uit. De spoeling leek dun te worden, na voetbalcoryfeeën als Johan Derksen, Wim Kieft en René van der Gijp, maar met Mulder en Nijland waren toch weer twee babbelende pareltjes uit de voetbalwereld gevonden.

Kijk voor meer foto’s op www.ovc21.nl.

Foto’s: Willem Lampe

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.