Home / / Wielerspektakel keert na jaren van afwezigheid terug in Ommen

Wielerspektakel keert na jaren van afwezigheid terug in Ommen

OMMEN – Staat genoteerd: zaterdag 31 augustus aanstaande. De eerste editie van de Besthmenerberg Wielerronde van Ommen. De Vechtstad staat dit etmaal vanaf 15.00 uur helemaal in het teken staat van de wielersport. Naast een criterium voor amateurs komen ook de eliterenners in actie. Tevens mag de jeugd in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar hun talent etaleren, tijdens diverse dikke bandenraces.

Tekst: Willem Lampe

Het parcours van de ronde loopt door het centrum, met start en finish op de Markt. Het ‘rondje om de kerk’ loopt via de Julianastraat, de Van Raaltestraat, de Wethouder Paarhuisstraat en de Varsenerstraat terug naar de Markt, een omloop van om en nabij 1,3 kilometer.

Vrijdagavond was in het horecagedeelte van recreatiecentrum Besthmenerberg de presentatie van het komende wielerfestijn. Gerrit de Jonge pakte vanuit zijn voorzittersrol de microfoon en openbaarde de plannen. Duidelijk werd dat de terugkeer van een wielerronde in de Vechtstad een initiatief is van raadslid Gerrit de Jonge en zijn bevriende kompaan Bernard Kobes, voormalig burgervader van Ommen en een man met een groot sporthart, met een voorliefde voor de voetballerij en de wielersport. “Tijdens het gezamenlijk bezoeken van diverse koersen in de regio ontstond het idee om de wielerkoers in Ommen te reanimeren”, put De Jonge uit zijn grijze massa. “In 2007 was voor het laatst een koers in de Vechtstad. Daarna lukte het niet meer om een wedstrijd te organiseren.”

Voor De Jonge hield het niet op met dagdromerij. Er werden spijkers met koppen geslagen. Profwielrenner Peter Schulting, tot zijn verhuizing van Lemele naar Hellendoorn vervangend commissielid voor Volkspartij Ommen Vooruit, de politieke beweging waarvan De Jonge voorman is, werd ingelijfd. “Hij heeft contacten in het wereldje, net als Meine Seinen.” Seinen, inwoner van het buurtschap Ommerkanaal, was tot afgelopen zomer koersdirecteur van het Profspektakel van Steenwijk en ooit een zeer verdienstelijk amateurrenner. Hij verlegt zijn kennis en contacten in de sport van Steenwijk naar Ommen. Ad Lagas tenslotte is de secretariële man, minder in de schijnwerpers, maar onmisbaar voor wat betreft organisatorische zaken als vergunningen, notariële aktes en gemeentelijke steun en toestemming.

“Wielrennen is een prachtige sport en we willen niet alleen deze sport promoten, maar ook de inwoners bij het wielrennen betrekken’’, orakelt De Jonge, die overigens niet van plan is zichzelf af te beulen op de fiets tijdens een prominenten koers of iets dergelijks. ‘Nee, nee, ik rij op een e-bike en heb de wielersport nooit beoefend. Ik ben een niet-actieve liefhebber, meer kijker dan sporter. Ik hou het bij biljarten en hengelen. Bernard Kobes nodigde me ooit uit als gast bij een wielerkoers. Een werd twee, twee werd drie en drie werd vier. Je raakt aan de klets met renners, ploegleiders en oud-coureurs, zoals Gert Jakobs en Hennie Kuiper en sindsdien ben ik verkocht en geraakt door het sfeertje op en rond een koers.”

De eerste stap is gezet. De Jonge is tevreden over de medewerking van de lokale ondernemers. Er ligt een mooie prijzenpot te wachten en met vakantiepark Besthmenerberg heeft de organisatie een gulle hoofdsponsor gevonden. Andere namen op het sponsorbord zijn Autocentrum Cents, Security Roggendorf en Tropic Parket Hengelo. “De volgende stap? Een ronde met in de route de Lemelerberg. Een parcours over gravelpaden, heuvels, deels door het bos, met start en finish op de Besthmenerberg. Dat zou mooi zijn”, gnuift de rondedirecteur met de nodige voorpret.

Als afsluiter vraagt Meine Seinen de aanwezigen suggesties voor een lokale rondemiss bij hem in te dienen. De nadruk ligt op lokaal, want de rondedirecteur waagde het ooit voor zijn wielerevenement in Steenwijk een rondemiss uit het naburige Giethoorn te charteren, wat hem op een reprimande van de plaatselijke columnist kwam te staan. Hij moest zijn ogen de kost geven, in Steenwijk immers wemelde het van de geschikte kandidaten. Nou ja, het moge duidelijk zijn: de voorpret over de ronde van 31 augustus is enorm. Ommen gaat ongetwijfeld warmlopen voor de wielrennerij.

Lees ook

Uitreiking eerste nestkastje

DALFSEN – Ook dit jaar deelde de gemeente Dalfsen weer 1.000 gratis nestkastjes uit aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.