Home / / Proef op vakantieparken in Vechtdal moet verloedering tegengaan

Proef op vakantieparken in Vechtdal moet verloedering tegengaan

VECHTDAL – “We lossen de problematiek niet op door alleen heel stoer te roepen dat we gaan handhaven. Er schuilt heel veel sociale problematiek achter en die moet ook opgelost worden.” Dat zegt burgemeester Hans Vroomen van de gemeente Ommen als voorzitter van de Stuurgroep van het project Vitale Vakantieparken Vechtdal over de gezamenlijke aanpak voor een aantal vakantieparken waarvan het recreatief gebruik achter blijft.

In het kader van het project Vitale Vakantieparken Vechtdal gaan de Vechtdalgemeenten met vijf parken aan de slag in de vorm van een pilot. Het gaat om Recreatiecluster Stegeren (Belmonde, Berghorst en Hongerige Wolf) in Ommen, Park Moscou in Bergentheim, het bungalow- en chaletpark van Het Stoetenslagh in Rheezerveen en Park ’t Veldhuis in de gemeente Staphorst. In de pilot wordt verkend welke verbeteringen nodig zijn om de parken vitaal en toekomstbestendig te maken. ‘Eventuele kwaliteitsverbeteringen worden aan het eind van dit jaar daadwerkelijk doorgevoerd,’ zegt Vroomen.

Hij benadrukt dat het grootste deel van de vakantieparken in het Vechtdal een hoge kwaliteit heeft. “Er is echter ook een aantal vakantieparken waar het recreatief gebruik achterblijft of die in economisch opzicht achterblijven. Deze parken worden bijvoorbeeld bewoond door mensen, die tijdelijk geen andere huisvesting hebben of er verblijven arbeidsmigranten. Deze parken moeten keuzes maken voor de toekomst; investeren in recreatie of verkennen welke andere kansen en mogelijkheden er liggen.”

Vraag van de sector
De gemeenten in het Vechtdal geven gehoor aan de vraag van de recreatieve sector om hiermee met de vakantieparken en diverse partners aan de slag te gaan. Daarom zijn zij het project Vitale Vakantieparken Vechtdal gestart. Vroomen: “De samenwerking is erop gericht om ervaringen te delen, effectief te werk te gaan en ook gezamenlijk op te trekken als er bijvoorbeeld beleidswijzigingen nodig zijn. Daar willen we als Vechtdalgemeenten met de provincie Overijssel mee aan de slag.”

Om meer inzicht te krijgen in de situatie op de vakantieparken waar recreatief gebruik achterblijft, hebben de gemeenten de situatie nader in beeld gebracht. Eind 2018 is op elf parken geïnventariseerd welke verschillende groepen mensen op deze parken verblijven en wat hun achtergrond en situatie is. De uitkomsten van de inventarisatie bevestigen dat 47% van de vakantiehuisjes op deze parken niet recreatief gebruikt wordt. Circa 35% van de accommodaties op de betreffende parken wordt permanent bewoond.

Vooral uit de regio
Een voorzichtige inschatting is dat het rond de tweeduizend personen gaat die permanent in een recreatiewoning verblijven, van wie het grootste deel uit de regio komt. Ruim 10 procent van de huisjes wordt tijdelijk bewoond door mensen die om verschillende redenen geen andere huisvesting hebben of in de regio werken.

In de pilot die nu loopt gaan gemeenten en de parken nog beter in kaart brengen wat er precies speelt, waar kansen liggen en wat dat betekent voor de betrokkenen. “Dit gebeurt in sessies samen met de parkeigenaren, bewoners en eigenaren van de vakantiehuisjes, maar ook partijen als woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en werkgevers doen mee. ‘De uitdagingen, die we op deze vakantieparken tegenkomen zijn complex. Het gaat over wonen, recreatie, veiligheid en ruimtelijke ordening, maar er spelen ook sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Dat moeten we in samenhang bekijken. Daarmee doen we in de komende periode ervaring op, maken we gebruik van elkaars kennis en kunde om uiteindelijk tot maatwerkoplossingen per park te komen”, aldus Vroomen.

Lees ook

Sociale moestuin bij Lindehoeve heeft niet over belangstelling te klagen

DALFSEN – “Altijd al eens je eigen groente en fruit willen verbouwen? Op het terrein …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.