Home / tweetpost / Vanuit het Ommer Bos: Zomertijd en de familie Zwaan 

Vanuit het Ommer Bos: Zomertijd en de familie Zwaan 

Het is nu echt officieel lente, en dat is goed te merken aan het weer. Wat een schitterende dagen hebben wij al gehad, en ondertussen blijft het steeds langer licht. En dit weekeinde is het al weer zomertijd, en wordt de klok een uur vooruit gezet. Dat betekent wel een uurtje korter slapen, maar het blijft wel steeds langer licht.

Enkele leuke weetjes over de zomertijd: De eerste zomertijd werd al in 1916 ingevoerd (tijdens de Eerste Wereldoorlog), en dit duurde tot 1946. Vervolgens was er jaren lang geen zomertijd, totdat de oliecrisis in 1973 aanbrak. Voor veel landen was de oliecrisis redenen genoeg om de zomertijd in te voeren. In Nederland werd de zomertijd opnieuw in 1977 ingevoerd.

Inmiddels weten wij niet anders. Eind oktober is het weer wintertijd en dan wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Maar nu kunnen wij weer volop genieten van de ‘langere’ dagen en de fraaie natuur. Inmiddels komen steeds meer bloemen, waaronder hyacinten, en andere planten tot volle bloei en kleurt de natuur steeds groener.

Knabbels en Babbels de familie Zwaan

Hierbij het juiste antwoord bij de vraag van vorige week: Zwanen kunnen gemiddeld 5 jaar worden. Is dit waar of niet waar?

Niet waar, want zwanen kunnen circa 10 à 20 jaar worden, en soms zelfs 40 à 50 jaar. Via Facebook en Twitter kreeg ik een aantal reacties op deze vraag.

 

De vraag van de week is: Een zwanenpaar krijgt gemiddeld 4 jonkies per keer? Is dit juist of onjuist?

Een leuk weetje is dat zwanen grondbroeders zijn, en zelf hun nesten bouwen van stro, takjes en resten van moerasplanten. Tijdens het broeden wordt moeder zwaan uiteraard trouw bewaakt door vader zwaan, en is het allesbehalve verstandig om dichtbij te komen.

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst en volgt een nieuwe quiz. Waarover is nog een verrassing.

Miny Vroegindewey
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Bronnen
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/parkdieren/zwanen
https://www.knnv.nl/knnv-afdeling-voorne/dier-onder-de-loupe-de-knobbelzwaan

Lees ook

Uit Hei en Dennen

Wat is/was het warm hè. Wij hebben op twee locaties airco apparaten hangen, daar is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.