Home / Uncategorized / Vanuit het Ommer Bos: Maartse buien en Schaapjes tellen

Vanuit het Ommer Bos: Maartse buien en Schaapjes tellen

Het kan niemand ontgaan zijn dat maart al danig zijn staart heeft geroerd en dit nog steeds doet. Regen, hagel, natte sneeuw, wind, zonneschijn en zelfs een keer onweer, volgen elkaar op. Buiten kan het nog flink koud zijn, en dan is het heerlijk om thuis bij de warme kachel te zitten met een beker warme chocolademelk, compleet met een flinke toeter slagroom.

Ondertussen bloeien de narcissen vrolijk verder, en kleuren tuinen en grasvelden steeds meer vrolijk lentegeel. Uiteindelijk zijn het de Maartse buien, die beduien dat het voorjaar aan komt kruien. Ook worden de bomen en struiken steeds groener, en worden de dagen steeds langer. Het is  half maart en het voorjaar komt er aan. Maart wordt ook wel lente, buien, gulden of dorremaand genoemd, en is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Ondertussen lopen en dartelen schapen en lammetjes vrolijk in de weide.

Quiz Knabbels en Babbels Schapen en lammetjes
Hierbij de juiste antwoorden bij de quiz van vorige week over schapen en lammetjes. Via Facebook ontving ik al een aantal reacties, en dat vind ik bijzonder leuk.

Hoe oud kan een schaap worden?
A.
5 à 7 jaar.
B. 15 à 20 jaar (juiste antwoord)

Een schaap kan 15 tot 20 jaar worden, maar dit komt in de praktijk zelden voor. Meestal worden schapen veel eerder geslacht, en een ouder schaap verliest uiteindelijk zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten.

Wat wordt bedoeld met ‘Je moet een schaap scheren, maar niet villen’?
A. Je moet niet meer geld vragen dan fatsoenlijk en redelijk is. (juiste antwoord)
B. Je moet niet altijd je gelijk willen halen.

Hoeveel lammetjes krijgt een schaap gemiddeld?
Een schaap krijgt gemiddeld 1 tot 3 lammetjes.

De draagtijd van moeder schaap (ooi) is gemiddeld 150 dagen. Over schapen en lammetjes is nog veel meer te vertellen, en daarom nog één leuke quizvraag over schapen.  In Nederland waren in 2010 1,1 miljoen schapen. Een heel verschil met Australië, want daar lopen zeker 150 miljoen schapen rond. Heel wat meer dan de 20 miljoen inwoners die dit land telt. Op Texel wonen bijna evenveel schapen als mensen.(circa 14.000).

Een leuk detail is dat er in totaal ruim 900  schapenrassen zijn. De vraag van deze week is:

Wat zijn de meest bekende schapenrassen?

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst en volgt een nieuwe quiz. Waarover is nog een verrassing. Onlosmakelijk met schapen en lammetjes zijn verbonden de schaapherder, schapenscheerder, en de jaarlijkse lammetjesdagen, die op verschillende plaatsen worden georganiseerd. Zo ook in het Vechtdal, want op zaterdag 30 maart organiseert Landschap Overijssel de jaarlijkse Lammetjesdag  bij schaapskooi Lemelerberg, Dalmsholterweg 3b te Giethmen. Van 11.00 uur tot 16.00 uur kunnen lammetjes geknuffeld en bekeken worden, en er zijn verschillende kraampjes, livemuziek en kinderen kunnen knutselen. Alvast in de stemming komen? Bekijk dan dit leuke filmpje van de Lammerendag bij schaapskooi de Lemelerberg uit 2012.

‘Op de grote stille heide dwaalt de herder eenzaam rond, wijl de witgewolde kudde trouw bewaakt door den hond’, zo luiden de eerste regels van dit bekende kinderliedje, dat een idyllisch beeld schetst van het leven als schaapherder. Maar zo idyllisch en romantisch was en is het leven als schaapherder beslist niet. De werkdagen zijn lang, en bij weer en wind moet de herder er altijd op uit om de kudde te hoeden. Bovendien heeft de herder een grote verantwoording voor de kudde, en die houdt beslist niet op na 18.00 uur. Een goede lichamelijke conditie is hierbij wel een vereiste. Het beroep van schaapherder is eeuwenoud, en wordt nog steeds door een aantal gepassioneerde mannen en vrouwen uitgeoefend, die hiervoor een gedegen opleiding volgden. Een van hen is schaapherder Anita Wichers. In dit filmpje vertelt Anita vol passie over haar werk als schaapherder.

Een ander heel leuk filmpje: Schapen scheren in Lemele. Deze rondreizende Australische schapenscheerder scheert 20 schapen per uur.

Opgemerkt kan worden dat voor het beroep van schapenscheerder geen landelijk erkende opleidingen bestaan. Wel kunnen hiervoor cursussen worden gevolgd.

Miny Vroegindewey
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Bronnen
https://www.landidee.nl/boerderijdieren/5-weetjes-het-schaap/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaap_(dier)
Pixabay Schaap met lammetjes

Lees ook

Talkshow moet helpen taboe op zelfmoord te doorbreken

Documentaire WAAROM NIET EERDER in première REGIO – Op 18 januari – Blue Monday – lanceert GGD …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.