Home / Uncategorized / Vanuit het Ommer Bos: Maartse buien en een hechte familie

Vanuit het Ommer Bos: Maartse buien en een hechte familie

Wat heeft maart de afgelopen tijd zijn staart geroerd. Wind, regen, guur weer, en daar leek maar geen einde aan te komen. Ondertussen kleurt de natuur steeds uitbundiger in lentekleuren, en komen steeds meer bomen, struiken en planten tot bloei. En op 21 maart is de lente ‘officieel’ begonnen, en heeft de zon al uitbundig geschenen. Ook de dieren laten zich steeds meer zien, en knabbelen en babbelen heel wat af. Waar zullen ze het toch over hebben met elkaar? Ook de hechte familie Zwaan, die met en zonder kinderschaar statig zwemt en wandelt bij ons in de buurt, knabbelt en babbelt onderling heel wat af.

Hierbij een aantal antwoorden bij de vraag van vorige week zaterdag: Wat zijn de meest bekende schapenrassen?  Dat zijn er nogal wat, want in totaal zijn er ruim 900  schapenrassen. De Nederlandse schapenrassen zijn onder te verdelen in heideschapen, weide- of melkschapen en vleesschapen. Voorbeelden van heideschapen zijn o.a. Drentse, Kempische en Veluwse heideschapen. Melkschapen zijn de  Friese, Zeeuwse en Belgische melkschapen en een aantal vleesschapen zijn o.a. de Texelaars, Flevolanders, Swifters en Nederlandse bonte schapen. Verder zijn er ook buitenlandse rassen, die door hobbyfokkers naar Nederland zijn gehaald, zoals bergschapen, vetstaartschapen, haarschapen en wolschapen.

Knabbels en Babbels De familie Zwaan
Bij ons in de buurt zwemt sinds een aantal jaren een schitterend zwanenpaar. Ze zijn altijd bij elkaar, en samen met hun jonkies vormen zij een hele hechte familie. Vorig jaar zag ik de jonkies letterlijk opgroeien van kleine donzige kuikens tot grote statige zwanen, die inmiddels uitgevlogen zijn. De komende twee weken laat ik jullie graag kennis maken met deze bijzondere watervogels, met leuke weetjes en de quizvraag van de week. Een van de leuke weetjes over zwanen is dat een zwanenpaar elkaar trouw blijft totdat een van hen overlijdt, en zij altijd samen zijn en ook samen zorgen voor hun kroost. Hierbij waakt vader zwaan nauwgezet over zijn vrouwtje en kroost, en dan moet je niet te dichtbij komen. Al blazend en met gespreide vleugels maakt vader zwaan je duidelijk dat dit zeer ongewenst is. Neen, aaibaar zijn zwanen beslist niet. Vanwege hun statige verschijning, worden zwanen ook dikwijls gehouden als sierwatervogels in parken en tuinen. Zwanen eten meestal waterplanten en ook wel kleine vissen, die zij met behulp van hun lange hals zoeken in ondiep water.

Er zijn meerdere soorten zwanen, zoals wilde, kleine, trompet en zwarte zwanen. De meest bekende en voorkomende soort is de knobbelzwaan, waartoe de bekende familie zwaan ook bij hoort.

De vraag van de week is: Zwanen kunnen gemiddeld 5 jaar worden. Is dit waar of niet waar? Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst en volgt een nieuwe quiz. Waarover is nog een verrassing.

Miny Vroegindewey
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Bronnen
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/parkdieren/zwanen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwanen

Lees ook

Bouw 42 sociale huurwoningen aan de Wieken van start

NIEUWLEUSEN – Vrijdag  4 juni tekenden Woonstichting VechtHorst en aannemer Jorritsma Bouw de overeenkomst voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.