Home / tweetpost / Vanuit het Ommer Bos: Het is maart

Vanuit het Ommer Bos: Het is maart

Inmiddels is het maart, en die roert ondertussen al aardig zijn staart. Tja, dat hoort er nu eenmaal bij, en dat is ook wel een van de charmes van het Nederlandse weer. Het is nooit saai, en je hebt altijd wel iets om over te praten.

En over de februari maand van dit jaar zal ongetwijfeld nog lang nagepraat worden. Een maand die vele records verbrak en ongetwijfeld de geschiedenis in zal gaan als warmste februari maand ooit. Zo werd het eerste kievitsei van Friesland en Nederland op 28 februari gevonden, en dat was het vroegste kievitsei ooit. In het nog kale Ommer Bos komen hier en daar de eerste groene blaadjes tevoorschijn, en bij ons in de buurt bloeit de forsythia. Wat de maand maart ons zal brengen is natuurlijk weer een verrassing.

Enkele weerspreuken
Nooit is maart zo goed, of het sneeuwt een hoed.
Danst het lammetje in maart, april pakt het bij de staart.
Donder in maart, zegen voor d’aard.

Quiz Knabbels en Babbels Eekhoorns
Hierbij de juiste antwoorden bij de quiz over eekhoorns, en een nieuwe quiz. Deze week een quiz over schapen en lammetjes.

Hoe oud kunnen eekhoorns worden?
1. 3 tot 7 jaar (juiste antwoord)
2. 1 à 2 jaar

Eekhoorns kunnen gemiddeld 3 tot 7 jaar worden. Natuurlijke vijanden van de eekhoorns zijn marters, roofvogels, honden en katten. Veel eekhoorns sterven in hun eerste levensjaar.

 

Houden eekhoorns  een winterslaap?
1. Ja
2. Nee (juiste antwoord)

De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust. Bij slecht en koud weer verstopt de eekhoorn zich in zijn nest. Bij beter weer verlaten de eekhoorns hun nest om voedsel te halen uit hun wintervoorraad.

 

Wat eten en knabbelen eekhoorns zoal?
Eekhoorn eten en knabbelen voornamelijk  noten, zaden van sparren en pijnbomen, knoppen, paddenstoelen, stukken boomschors. Verder eten eekhoorns  insecten, eieren en zelfs jonge vogels. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel.

Meer weten over eekhoorns?
https://www.zoogdiervereniging.nl/eekhoorn

 

Quiz Knabbels en Babbels Schapen en lammetjes
Lammetjes in de weide. Wat zijn ze toch mooi en aandoenlijk, en zo onlosmakelijk verbonden met het voorjaar. Hoe mooi is het om pasgeboren lammetjes te bewonderen, en wat worden ze snel groot. Er zijn veel schapenrassen, en de meest bekende rassen zijn heide en weideschapen. Voorbeelden van heideschapen zijn  de Veluwse, Drentse, Kempense heideschapen en de Schoonebeeker. Bekende  weideschapen zijn de Texelaar, Friese en Zeeuwse melkschapen, Mergellandschapen en de Zwartbles.

Wat een belhamel! Dat wordt dikwijls gezegd van een baldadige jongen. Een leuk weetje is dat de belhamel van oorsprong een gecastreerde ram(hamel) is, die met een bel om de nek de schaapskudde leidt. Een hamel is rustiger dan een ongecastreerde ram en wordt daarom ingezet als leider van een kudde. Belhamel werd omstreeks de 16e eeuw ook  gebruikt als uitdrukking voor ‘leider van een groep mensen’. Later kreeg het woord belhamel een negatieve betekenis, en tegenwoordig betekent het: kwajongen of baldadige jongen.

Hoe oud kan een schaap worden?

  1. 5 à 7 jaar
  2. 15 à 20 jaar

Wat wordt bedoeld met ‘Je moet een schaap scheren, maar niet villen’?

  1. Je moet niet meer geld vragen dan fatsoenlijk en redelijk
  2. Je moet niet altijd je gelijk willen halen.

Hoeveel lammetjes krijgt een schaap gemiddeld?

 

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst en volgt een nieuwe quiz. Waarover is nog een verrassing….

Miny Vroegindewey
https://digitalewandelaar.blogspot.com/

Bronnen
Wikipedia
Pixabay (foto schapen en lammetjes)
https://www.weer-spreuken.nl/ (voor vele bijzondere weerspreuken)

Lees ook

Minder principes wanneer zetels een rol spelen

LEMELERVELD – Jannes Kuik, voormalig stadsdichter van Ommen maakt zich zorgen over de opkomst tijdens …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.