Home / tweetpost / Vanuit het Ommer Bos: De lente is in aantocht

Vanuit het Ommer Bos: De lente is in aantocht

Het kan niemand ontgaan zijn, de lente is in aantocht, en die begon al in februari. De dagen worden steeds ‘langer’, krokussen en sneeuwklokjes bloeien volop, lammetjes dartelen in de wei en de vogels fluiten het hoogste lied. Ondanks dat de bomen nog kaal zijn, ontwaakt de natuur uit zijn winterslaap, want de lente komt er aan.

En ondertussen zijn de eerste muggen al gesignaleerd, en bloeien de eerste narcissen. Wij kunnen terugzien op een bijzonder zonnig en lenteachtig februari, die ongetwijfeld de geschiedenis in zal gaan als een van de warmste februari maanden ooit. Op 16 februari werd volgens Weeronline het eerste warmterecord van 2019 gemeten met 12,6 graden in de Bilt en zelfs 14,4 graden in Maastricht. En 26 februari werd officieel de warmste 26 februari ooit met 18,9 graden in de Bilt. Leuk om te weten is dat op 26 februari 1986 de Elfstedentocht werd gereden. Zo koud was het toen!

Een leuk weetje is dat het woord lente van oorsprong een oude afleiding is van het woord ‘lang’, en dus betrekking heeft op het lenen van de dagen. Verder is lente verwant aan het Duitse Lenz en Engelse Lent; de 40 dagen durende vastentijd voor Pasen.

In het Ommer Bos waar ik vaak wandel is het heel boeiend en mooi om elk seizoen, waaronder de lente, heel bewust mee te maken en te beleven. En in feite is elk seizoen even fascinerend en mooi (ook als het regent en stormt), en graag neem ik u/jullie mee op een (digitale) wandeling door het Ommer Bos. Met veel plezier zal ik een wekelijkse rubriek ‘Vanuit het Ommer Bos’ schrijven voor Vechtdal Centraal. Hierbij deel ik graag foto’s, weetjes, weerspreuken en een leuke dierenquiz Knabbels en Babbels.

Enkele weerspreuken
Een zwaluw maakt de lente niet. Maartse buien die beduien dat het voorjaar aan komt kruien.
Is het koud in maart, dan nadert de lente met een vaart. Maart heeft kuren in de staart. Welke kuren dat zijn, is elk jaar een verrassing. Een feit is wel dat het weer in maart onvoorspelbaar en wisselvallig is, want maart roert wel zijn staart.

Quiz Knabbels en Babbels Eekhoorns
De eerste quiz met drie vragen over eekhoorns. Wat zijn ze toch schattig om te zien met hun fraaie pluimstaarten en in het bos zie ik ze regelmatig vliegensvlug bomen in klimmen. Helaas, helaas, het is mij nog steeds niet gelukt om ze op de foto te krijgen, want van poseren houden eekhoorns niet.

Hoe oud kunnen eekhoorns worden?
A. 3 tot 7 jaar
B. 1 à 2 jaar

Houden eekhoorns een winterslaap?
A. Ja
B. Nee

Wat eten en knabbelen egels zoal?

Uiteraard ben ik heel benieuwd naar jullie/uw antwoorden en reacties. Volgende week zaterdag worden de juiste antwoorden geplaatst en volgt een nieuwe quiz. Waarover is nog een verrassing…. Ten slotte een leuk weetje over eekhoorns. De eekhoorn is 20 tot 28 centimeter lang, weegt 250 tot 350 gram, en de staart is 15 tot 20 centimeter lang.

Miny Vroegindewey
digitalewandelaar.blogspot.com


Het Ommer Bos

Eekhoorn (foto: Pixabay)

Lees ook

Provincie Overijssel komt met herstelpakket voor ondernemingen en verengingen

REGIO – Met het herstelpakket ‘de Overijsselse Aanpak’ wil de provincie Overijssel het midden- en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.