Home / / Uit Hei en Dennen: Humor

Uit Hei en Dennen: Humor

Maarten van Rossem heeft een boek geschreven over de definitie van geluk. Het onderwerp seks heeft hij hierin achterwege gelaten omdat hij vindt dat hij onvoldoende talent heeft om over dat thema te schrijven. Dat verbaast mij nu helemaal niet. Ik kan Maarten in allerlei omstandigheden plaatsen, maar niet in verbinding met bed activiteiten. Nou valt het me vaker zwaar om bepaalde personen in dergelijke omstandigheden voor te stellen. Hoe vindt u Maarten?
Ik vind hem enorm geestig. Vooral de toon waarop hij over sommige onderwerpen spreekt. Ik houd van humor, ironie en een milde vorm van sarcasme. Op oudejaarsavond zaten mijn ouders en de grotere kinderen geboeid naar de radio uitzending van Wim Kan te luisteren. Er mocht niet luid gelachen of gereageerd worden, anders zouden we de pointe van verhalen missen. Humor valt niet te leren, je groeit er mee op en het bepaalt je verdere leven.

Dat betekent ook dat je in die kringen je vrienden en kennissen zoekt. Je hebt aan één woord of blik genoeg om heimelijk of voluit te lachen om bepaalde situaties. Zo las ik vroeger de verhalen van Godfried Bomans en Simon Carmiggelt.
Echt, ik kwam niet meer bij van ingehouden lachbuien. Als ik dan een bepaalde zin voordroeg, hikkend van onderdrukt lachen, keken sommigen naar me op of ze water zagen branden. “Dus dat vind jij leuk???” Wat een vraag zeg, het was om gierend over de stoelleuning te hangen toch? Maar nee, men keek dan wat meewarig naar mijn na schokkende houding, die Antoinette, helemaal de weg kwijt.

De jeugdboeken van Cissy van Marxveldt heb ik als tiener verslonden. Boeken met zinnen als “ik zag er uit als een oorlogszuchtige indiaan”, of bij Pietje Bel “Oma bent u van ijzer”, nee jongen, waarom? “Omdat vader vanmorgen zei dat vandaag die “ouwe tang” weer op bezoek kwam. Het zijn geen dijenkletsers, maar voor een tiener kan de dag niet meer stuk. Onze hele familie is er mee behept, niet altijd begrepen door de aangetrouwden. Die hadden wel grapjes, en dat is ook prima. Youp van ‘t Hek, die ouwe mopperkont en schreeuwlelijk, ook zo heerlijk. Hij hielp de hele Buckler verkoop om zeep. Ook de nieuwere garde doet het fantastisch. En kijken we niet allemaal naar de Luizenmoeder, zo geweldig gecast en heerlijk vilein. Humor is het cement tussen de voegen en de smeerolie tussen al te knarsende tandwielen.

Antoinette

Lees ook

Lampie: Eerlijke pedaalridder

Was het een tijdje terug nog filefietsen, nu is er plenty ruimte. Het is mooi …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.