Home / / Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid werkt aan invulling lustrumjaar 2020

Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid werkt aan invulling lustrumjaar 2020

OMMEN – Voor de vieringen en herdenkingen die in 2020 in de gemeente Ommen worden gehouden is een speciale stichting opgericht met de naam ‘Stichting Ommen 75 jaar Vrijheid’. Initiatiefnemers van deze nieuwe stichting zijn het gemeentebestuur en het plaatselijke 4/5 mei comité.

De stichting gaat zich bezighouden met de organisatie, programmering en fondsenwerving van de in het lustrumjaar 2020 te houden activiteiten ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Voor het bestuur van de stichting is gezocht naar een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de Ommer samenleving en van de organisaties die een rol gaan spelen bij de invulling van de programmaonderdelen.

Voorzitter is Roos ter Beek, Plaatselijk belang wordt vertegenwoordigd door Frits Welink, tevens vice-voorzitter en Harry Woertink is namens historisch Ommen secretaris van de stichting. Hans van Bruggen voert het penningmeesterschap namens het 4/5 mei comité. De overige leden van het bestuur zijn Alice van den Nieuwboer (Oranjevereniging), Piet Horinga, (onderwijs) en Gert Witte namens de stichting Ommer Bissingh.

Doel

Het doel van de stichting is het organiseren van festiviteiten en herdenkingen ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding in 2020 in de gemeente Ommen. Het gaat om activiteiten die passen bij de tijd en de nieuwe generatie, met de bedoeling de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en vrijheid voor nu en voor de toekomst naar boven te halen.

Verder gaat de stichting zich inzetten om activiteiten die door anderen in 2020 worden georganiseerd zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Om het financieel plaatje rond te krijgen gaat de stichting op zoek naar geld. Dat kan zijn bij de gemeente, bedrijven, organisaties en subsidiegevers, maar ook bij de plaatselijke bevolking.

De komende maanden wordt gewerkt aan de invulling van het jaarprogramma. Hiervoor zijn al tal van suggesties aangedragen, onder meer door brainstormsessies met diverse organisaties. Deze worden ook verder betrokken bij de definitieve programmering. Het stichtingsbestuur staat nog steeds open voor ideeën op het mailadres: stichtingommen75jaarvrijheid@kpnmail.nl.

2020

In 2020 is het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en dat we sindsdien in vrijheid leven. In Nederland wordt dan uitvoerig stil gestaan bij bevrijding en vrijheid. De bedoeling is dat het hele jaar 2020 in het teken staat van vieren en herdenken en stilstaan bij wat leven in vrijheid betekent. Maar ook om te herdenken wat in de periode 1940-1945 is gebeurd: de mensen die het leven lieten, de mensen die zich hebben verzet tegen de onderdrukking, de bevolkingsgroepen die zijn weggevoerd en zijn omgekomen. Ommen werd op 11 april 1945 bevrijd. Kort daarna was ook heel Nederland bevrijd. Op 15 augustus 1945 werd ook de oorlog in Azië beëindigd.

Foto: het bestuur van de stichting Ommen 75 jaar vrijheid. V.l.n.r.: Piet Horinga, Hans van Bruggen, Roos ter Beek, Frits Welink, Alice van den Nieuwboer en Harry Woertink (op de foto ontbreekt Gert Witte).

Lees ook

Koningsdag in aangepaste vorm

OMMEN – De Oranjevereniging Ommen gaat ervan uit dat Koningsdag in een aangepaste vorm gevierd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.