Home / / Steunpunt Formulieren biedt hulp

Steunpunt Formulieren biedt hulp

DALFSEN – Van 25 t/m 29 maart is het De Week van het geld. Een mooi moment om stil te staan bij uw geldzaken. Krijgt u wel waar u recht op hebt? En is het mogelijk om kwijtschelding aan te vragen? Er zijn verschillende organisaties die hierbij helpen. Het Steunpunt Formulieren Dalfsen van Humanitas is er een van.

Post van het GBLT, een brief van de energiemaatschappij, de bekende blauwe envelop van de belastingdienst… Niet de leukste brieven om te krijgen, wel belangrijk om er goed naar te kijken. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Brieven zijn soms ingewikkeld en het is niet altijd duidelijk wat er moet gebeuren.

Inwoners van Dalfsen, Lemelerveld en Nieuwleusen kunnen met vragen over formulieren terecht bij het Steunpunt Formulieren Dalfsen. Zij werken met getrainde vrijwilligers. Epke Porte is een van hen. Ook na zijn pensionering als risicomanager bij de Rabobank wilde hij zich graag nuttig maken. Dat deed hij jarenlang als vrijwilliger bij de Thuisadministratie, en sinds ruim drie jaar bij het Steunpunt Formulieren van Humanitas.

“Brieven van energiemaatschappijen of van de overheid zijn soms echt ingewikkeld’, zegt Epke. ‘Wij leggen mensen uit wat er in de brief staat en wat iemand moet doen. Daar helpen we ook bij. Dan moet je denken aan het kwijtschelden van de gemeente- en waterschapsbelasting (GBLT) of bij het aanvragen van huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Ook helpen we met betalingsregelingen of het bijwerken van een cv voor het UWV.” Het Steunpunt doet geen belastingaangifte, maar helpt wel bij het aanvragen van een DigiD-code.
In veel gevallen moet je digitaal vaardig zijn om geldzaken te kunnen regelen, weet Epke. “Dat is niet iedereen. En dat kan vervelende gevolgen hebben.”
Epke ziet vooral statushouders op het spreekuur. Maar hij benadrukt dat het Steunpunt er voor iedereen is, jong en oud, Nederlander of statushouder. ‘Je ziet sommige mensen echt opleven als je ze hebt geholpen. Het is mooi als je mensen op deze manier verder kunt helpen.’
Iedere dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur zit het team van het Steunpunt Formulieren klaar in de Trefkoele+ in Dalfsen. In Lemelerveld en Nieuwleusen kunnen inwoners terecht bij de infopunten in Kulturhus De Mozaïek of Kulturhus De Spil. Afhankelijk van de vraag wordt dan een afspraak gemaakt met een vrijwilliger. In Lemelerveld kunnen inwoners ook met vragen terecht bij Saam welzijn.

Lees ook

Koningsdag in aangepaste vorm

OMMEN – De Oranjevereniging Ommen gaat ervan uit dat Koningsdag in een aangepaste vorm gevierd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.