Home / / Geslaagde reünie oud-leerlingen school A in Nieuwleusen

Geslaagde reünie oud-leerlingen school A in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Museum Palthehof was onlangs het decor van een geslaagde reünie van oud-leerlingen, die in 1955 in de eerste klas zaten van de openbare lagere school A in Nieuwleusen.

Bij binnenkomst was er de ontvangst met koffie en vlaai. Daarbij werden onmiddellijk allerlei verhalen uitgewisseld. Op school A was meester Katerberg de hoofdonderwijzer, zoals dat toen genoemd werd. In die tijd had nog niemand van een lagere schooldirecteur gehoord. Hij trad in 1938 aan bij deze school en was de laatste hoofdonderwijzer van de school, die later verplaatst werd naar de kern en daar Wilhelminaschool ging heten.

Dat de reünie in het museum gehouden werd, was een bewuste keus. Hier zijn immers alle oude schoolfoto’s bewaard, gescand en digitaal beschikbaar, en ook veel andere foto’s en films. Middels het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS) kun je die in het museum allemaal via laptop en beamer op een groot scherm aan een groter publiek laten zien. Iedereen vond deze wijze van het presenteren van de foto’s erg leuk en aan de hand van de klassenfoto’s werden veel herinneringen opgehaald.
Daarna was het tijd voor de lunch, met een keuze uit enkele stampotten. Dit werd prima verzorgd door een van de oud-leerlingen.

Na het eten zijn er nog enkele oude films bekeken. Ook dit werd weer een feest der herkenning. Op een film uit 1960, die een veekeuring in het Palthebos liet zien, herkenden enkelen hun eigen ouders.
Ook de film uit 1966, waarin school A gefilmd was toen leerlingen van het schoolplein naar huis fietsten, riep veel reacties op.

Daarna volgde een rondleiding door het museum. Het oude schoolklasje riep bij iedereen nostalgische gevoelens op. Sommigen hadden het gevoel dat de bankjes in de loop van 60 jaar behoorlijk gekrompen waren. De Union collectie was aanleiding voor het vergelijken van de fiets waarop men toen reed en wat een luxe er nu is. De nieuwe, bijna ingerichte tentoonstelling werd bezichtigd en bewonderd.
Het was een geslaagde dag en wellicht over vijf jaar een herhaling waard.

Lees ook

Cursusaanbod bibliotheek bekend

DALFSEN – Vanaf begin september starten er verschillende (gratis) workshops en trainingen om digitale vaardigheden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.