Home / / Ommer Mannenkoor viert 50-jarig bestaan

Ommer Mannenkoor viert 50-jarig bestaan

Jubileumconcert op zaterdag 16 maart in Gereformeerde kerk te Ommen

OMMEN – Het Ommer Mannenkoor (OMK) bestaat 50 jaar! Om deze mijlpaal te vieren houdt het koor onder leiding van Gezinus M. Veldman op zaterdag 16 maart om 20.00 uur een feestelijk jubileumconcert in de Gereformeerde kerk te Ommen, met muzikale medewerking van het Libero Strijkorkest en sopraan Elma van den Dool.

Het bijna tachtig leden tellende OMK is een algemeen koor, dat vierstemming zingt. “Van klassiek, psalmen, gezangen tot nummers van Marco Borsato, De Dijk, Michael Jackson, Leonard Cohen en vele anderen. Het repertoire is héél divers” vertellen bestuursleden Jan Hekman (voorzitter), Andries Martens (secretaris) en Symen Wiersma enthousiast. “In totaal zijn het 430 nummers, waarvan de laatste 130 allemaal naar arrangement zijn van onze dirigent Gezinus Veldman. Als geen ander weet hij oude nummers naar deze tijd te schrijven. Iets waar we heel blij mee zijn, want dat werkt heel uitnodigend naar jonge mensen toe.”

De bestuursleden moeten het beamen: de gemiddelde leeftijd van de koorleden ligt wat hoog.. “Het oudste lid is 90 en de twee jongste leden zijn beide 53 jaar. Eigenlijk valt het ons nog mee wat er de laatste tijd aan jongere leden bijkomt. Als je lid wilt worden van het OMK hoef je overigens niet vóór te zingen. Het uitgangspunt is dat iedereen in principe kan zingen, Gezinus leert het je!”

De bestuursleden hebben grote waardering voor hun dirigent. “Gezinus dirigeert het OMK al tien jaar, hij is een bindende factor! Het klikte ook direct met hem en sinds zijn aantreden zit het ledental van ons koor in de lift. Hij speelt ook piano en vleugel. Het is een dirigent die alles goed aanvoelt en ook écht bij ons past!”

Het maakt dat ze alle drie bijzonder veel plezier beleven aan hun hobby. ‘Zingen maakt blij, het verbroedert en het is ook nog eens goed voor de gezondheid!’ zeggen ze vrolijk lachend. Hekman is al 40 jaar lid en Martens 47 jaar. Wiersma, 4.5 jaar lid, zal op de ledenvergadering van 20 maart de voorzittershamer overnemen van Jan Hekman.
“Een keer per week repeteren we in “De Kern”. We treden op in de regio’s Ommen en Dalfsen, nu en dan samen met het Oost Nederlands Mannenkoor. In dat koor zingen nog twee andere koren, die door Gezinus gedirigeerd worden. In Ommen houden we elk jaar een kerstconcert en een voorjaarsconcert. Verder zingen we op uitnodiging tijdens bijzondere diensten in de regio en zijn we één van de weinige koren die tijdens uitvaarten van leden zingt. Eén keer per jaar repeteren we in woonzorgcentrum Oldenhaghen en op camping Bergzicht. Erg leuk, want het publiek mag dan altijd meezingen.”

Het koor heeft inmiddels ook al met grote sterren gezongen,zoals Jan Vayne, Christine Deutekom, Arjan en Edith Post, Louis van Dijk en vele andere bekende namen.

Ommer lied

Zichtbaar geroerd zijn de mannen als ze vertellen over het onvergetelijke optreden in het Bostheater, waar ze in 2018 het ‘Ommen Lied’ zongen. Dit lied is gevonden door kunstenares Corine Aalvanger, die onderzoek deed naar de indrukwekkende geschiedenis van de Besthmenerberg. Het oorspronkelijke lied is geschreven door een Leidse student die in de oorlogstijd vast zat in kamp Erika. Corine heeft dit lied hertaald samen met een Eritrese vrouw, die haar vluchtverhaal met haar heeft gedeeld. Ze hoorde het OMK altijd repeteren, omdat ze vlak naast de repetitieruimte woonde en kwam zodoende op het idee hen te vragen dit stuk te componeren en te zingen voor de bevolking van Ommen. “Een heel mooi maar ook emotioneel optreden….”

Uitwisseling

Wat de koorleden altijd veel plezier verschaft is de tweejaarlijkse uitwisseling met mannenkoor MGV Liederkranz uit het Duitse Gedern, waarmee al vele jaren een mooie en zeer trouwe vriendschap bestaat. Al sinds september 1970 vindt de uitwisseling plaats.

“De betrokkenheid binnen het koor is groot”, zo vervolgen de bestuursleden. “We gaan bij elkaar op ziekenbezoek en jarige leden ontvangen een verjaarsdagkaart. En als het tijd is voor de jaarlijkse potgrondactie (elke eerste volle week van maart) helpen alle mannen mee en vaak ook nog hun vrouwen! We houden deze actie alweer voor het 27e jaar.”

Elk seizoen start met een gezellige avond voor leden en hun partners. Speciaal voor de vrouwen schrijft Gezinus dan een lied, dat diezelfde avond samen met de vrouwen wordt ingestudeerd en gezongen.

Jubileumconcert

Voor het concert op zaterdag 16 maart heeft het OMK een aantal nieuwe nummers ingestudeerd. “Er zit een hele mooie opbouw in het concert, de afsluiting wordt een grandioos spektakel” zo beloven de mannen. “Als je komt, kun je het meemaken. Van het jubileumconcert wordt overigens ook een CD- opname gemaakt.”

Jubileumconcert Ommer Mannenkoor, zaterdag 16 maart in de Gereformeerde kerk te Ommen. Aanvang 20.00 uur. Entree: 10 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden, The Readshop, Kruisstraat 3 te Ommen en Joy Bookcafé, Bermerstraat 15a. ook aan de zaal zijn kaarten verkrijgbaar. .

Historie

Het Ommer Mannenkoor is begonnen als een gezamenlijk initiatief van de besturen van de zangverenigingen Excelsior, de Lofstem, het Hervormd Zangkoor en enkele anderen. Er moest een Mannenkoor ‘van beduidende omvang’ tot stand gebracht worden. De oprichtingsvergadering vond 50 jaar geleden plaats in Café Kouwen in Ommen.

Het OMK gaf het eerste optreden op 30 april 1969, onder leiding van dhr. H. P.G. van Galen. In die beginjaren telde het koor ongeveer dertig leden. De contributie bedroeg 1 gulden per repetitie en de dirigent kon rekenen op een honorarium van 25 gulden per repetitie. In die jaren werd afwisselend geoefend in het Hervormd Centrum en d’ Olde Wheeme. Bij het koor zingen nu nog twee heren, die al vanaf de oprichting lid zijn!

www.ommermannenkoor.nl

Lees ook

Lampie K(l)ussende kerels

De tune van ‘House of the Rising Sun’. Klassieker van The Animals. Goud van Oud. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.