Home / / Noabers staan op tegen geplande megavarkensstal in Beerzerveld

Noabers staan op tegen geplande megavarkensstal in Beerzerveld

OMMEN|BEERZERVELD – Burgers uit Beerzerveld, een buurtschap met dik duizend inwoners, trekken massaal aan de noodrem sinds ze via de krant vernamen dat boer Jan Schuttert uit Stegeren vergevorderde plannen heeft om aan de Knolsdijk 1 in Beerzerveld een megastal met 14.000 biggen te realiseren. Midden tussen de huizen en vlakbij bebouwde kom, waar ook nog uitgebreid wordt, en twee basisscholen.

Schuttert is ook al bezig met een megastal aan de Beerzerhooiweg, en heeft daarnaast meer grote stallen. De officiële gemeentelijke bekendmaking voor de Knolsdijk ligt er nog niet, maar het college van B&W heeft al besloten om in principe en onder voorwaarden medewerking te verlenen aan het verzoek tot herontwikkelen en uitbreiden van het agrarisch bedrijf, Knolsdijk 1, Beerzerveld.

“Ik woon net in Beerzerveld en geniet van de rust en de natuur. Het bedrijf komt bijna in mijn achtertuin. Ik wil niet in die stank zitten,” zegt Jeanet Drenthen. Het perceel van Schuttert ligt op slechts 200 meter vanaf haar grond. “Ook voor de buurt is het nadelig en voor de fietsende (school)kinderen, in verband met het vrachtwagenverkeer,” zegt Drenthen.

Haar bejaarde buurman Bertus Bouwhuis is ook niet blij met de megastal. Hij heeft COPD en maakt zich zorgen om het fijnstof. Inmiddels liggen Bouwhuis en zijn vrouw er al wakker van. “Dit is toch niet meer van deze tijd, met klimaatcrisis en milieumaatregelen,” reageert Erna Sportel van de Zwarteweg.

Scheuren in de muur
“Hoeveel vrachtwagens komen hier straks langs? Wij krijgen nu al scheuren in de muur van het verkeer dat hier passeert.” Haar overbuurman Jan Hagedoorn, voormalig eigenaar van recreatiebedrijf Beerze Bulten (naast zijn huis) organiseert toeristische wandelingen in Beerze. “Ik wijs op onze parel: het hoogveen. Dit Natura 2000 gebied valt onder de ecologische hoofdstructuur. Het gebied en de flora en fauna moeten duurzaam beschermd worden. De megastal zou op de grens komen. Bio-industrie is toch not done tegenwoordig. Dit is ‘verstening van het buitengebied.’ Zo’n megastal is niet inpasbaar in dit landschap en ook totaal tegen de trend in van kleinschalig boeren. De tendens is dat we straks een halve gehaktbal eten voor dezelfde prijs die je nu betaalt voor een hele. De boer heeft dan een bestaan en het milieu wordt minder belast. Wat voorop staat is dat je plaatselijke agrariërs niet belemmert in hun bedrijfsvoering. Gemeente Ommen verdient veel aan toerisme, dat nu in gevaar komt. Ik vind het kwalijk dat de bevolking niet geraadpleegd is. Dat is geen noaberschap.”

“Waar is de democratie gebleven?,” beaamt Sportel. Ze deed naslagwerk en vraagt zich af hoe al die biggen behandeld worden. “Onze gezondheid is in gevaar met die ammoniaklucht. Grote hoeveelheden dieren die dicht op elkaar leven vormen een hoger risico op ziekten zoals MRSA en varkenspest die ook gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. De grote hoeveelheden antibiotica die preventief gebruikt worden om ziektes in megastallen te voorkomen, zorgen voor reële gevaren voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld antibioticaresistentie.”

Niet van deze tijd
Buurtbewoner Erik Kelder is duidelijk: “Verschrikkelijk. De stank, de fijnstof…. Dat past niet meer in deze tijd.” Andere burgers vragen zich af hoe het mogelijk is dat op Knolsdijk 1, op de rand van beschermde natuur, een bestemming ‘intensieve veehouderij’ ligt.

Willem Elferink, directeur basisschool De Schakel: “Wij beraden ons. Wat ik er nu over kan zeggen: De Beerzerhaar is een heel smalle ‘binnendoorweg.’ Passeren van groot verkeer is eigenlijk niet mogelijk. Bij het tunneltje sowieso niet. Landbouwverkeer dat snap ik. Maar zwaar verkeer is hier totaal ongeschikt. Kleinschaligheid past hier, maar iets grootschaligs niet. Qua luchtkwaliteit ben ik geen expert natuurlijk. Maar verkeerssituatie en luchtkwaliteit in de schoolomgeving moeten gegarandeerd veilig zijn voor onze kinderen. Vanzelfsprekend.”

Gegarandeerd schone lucht
Ook Henk Martens, directeur basisschool De Hoekstee vindt dat. “Kinderen moeten gegarandeerd veilig naar school kunnen komen en schone lucht kunnen ademen.” Arend Spijker, burger/gepensioneerd boswachter zegt: “Beerze is een ‘gevoelig’ gebied met hoogveen. Sowieso is het een Natura 2000 gebied, en in mijn ogen aan te merken als ‘stikstofgevoelig’.”

Gerrit De Jonge (VOV): “VOV is geen voorstander van megastallen/intensieve veehouderij binnen 500 meter van woningen, in de omgeving van natuurgebieden of recreatieparken. In het verleden zijn er landbouwontwikkelingsgebieden (LOG) aangewezen voor dit soort ontwikkelingen. Dit zijn gebieden die zodanig liggen dat er weinig overlast is en er geen hinder is van verkeersbewegingen. In Ommen moet in optiek van VOV ruimte zijn voor kleine agrarische familiebedrijven die eventueel gecombineerde activiteiten met recreatie en toerisme hebben.”

Reactie wethouder
Wethouder Leo Bongers: “We hebben begrip voor de zorgen van omwonenden en andere belanghebbenden, over het mogelijke effect op hun leefomgeving. De aanvraag voor de herontwikkeling en uitbreiding van het agrarisch bedrijf bevindt zich nu in een onderzoeksfase. Het college wil juist een aantal zaken objectief (laten) vaststellen door gedegen onderzoek te doen naar de belasting van een dergelijk bedrijf voor de omgeving. Met behulp van de uitkomsten uit dit onderzoek kan de gemeenteraad van Ommen dan haar oordeel geven. Het college is wel van mening dat bedrijven een eerlijke kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen, zolang een bedrijf binnen de normen die ervoor gelden opereert.”

Foto: Grote opkomst van belanghebbenden die protesteren tegen een megastal. Tijdens het protest worden er zaadjes gestrooid waar bijen, vogels en vlinders op afkomen.

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.