Home / / Museum Palthehof organiseert Union bromfietsentoertocht

Museum Palthehof organiseert Union bromfietsentoertocht

NIEUWLEUSEN – Museum Palthehof gaat op zaterdag 13 juli, in samenwerking met enkele enthousiaste Union bromfietseigenaars, een toertocht organiseren waaraan alleen op Union bromfietsen kan worden deelgenomen.

Er zijn maar weinig mensen die weten dat er in de Union fabriek naast fietsen ook motorfietsen en gemotoriseerde bakfietsen werden gemaakt. Museum Palthehof heeft een aantal Union bromfietsen in haar collectie. Het organiseren van de toertocht is een mooie gelegenheid om ook buiten het museum dit erfgoed van de Union rijwielfabriek te laten zien.

Er zijn veel minder Union bromfietsen geproduceerd dan fietsen en het is daarom logisch dat de bezitters van deze oldtimers, met de nostalgisch namen als Roulette, Polaris, Toerist, Boomrang en Superstrada, hun eigendom koesteren en het leuk vinden andere verzamelaars te ontmoeten en hun bromfietsen met elkaar te vergelijken

Vorig jaar organiseerde de Palthehof voor de eerste keer een toertocht voor bezitters van Union racefietsen. Dat was voor een aantal eigenaren van Union motorfietsen aanleiding om ons te vragen om ook een toertocht voor Union bromfietsen te organiseren. Dat gaat nu dus gebeuren. De organisatie roept bezitters van een Union bromfiets op om zich voor Union bromfietsentoertocht in te schrijven. De inschrijving is gratis en een ieder rijdt op eigen risico mee, de organisatie is niet aansprakelijk voor schade.

Inschrijven en verzamelen is op 13 juli vanaf 9.30 uur op het plein van museum Palthehof in Nieuwleusen. Start en vertrek is om 10.30 uur. De route van zo’n 65 kilometer gaat door het mooie Vecht- en Reestdal, over mooi kronkelende wegen en onderweg is er een stop.

Na de tocht kan nog een kijkje in het museum worden genomen. Hier zijn ook bromfietstekeningen te zien die gemaakt zijn door Charles Burki. Onder de bromfietsliefhebbers is de door hem getekende Boomrang een icoon uit de zestiger jaren. Charles Burki heeft veel gewerkt voor Philips, Fokker en Daf. De Union heeft van deze bekende ontwerper alleen de Boomrang gefabriceerd. Van hem zijn in het museum ook tekeningen aanwezig van ontwerpen die nooit door de Union in productie zijn genomen.

Neem voor meer informatie contact op met 0529-482458 of g.lubbers13@kpnplanet.nl.

Foto: De iconische bromfiets van ontwerper Burki, gemaakt in Den Hulst aan de Dedemsvaart.

Lees ook

Koningsdag in aangepaste vorm

OMMEN – De Oranjevereniging Ommen gaat ervan uit dat Koningsdag in een aangepaste vorm gevierd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.