Home / / Met ‘Hart Voor Dalfsen’ op de bres voor meer AED’s

Met ‘Hart Voor Dalfsen’ op de bres voor meer AED’s

DALFSEN – Het aantal AED’s is de laatste jaren zeker toegenomen, al houdt het nog niet over. In de praktijk blijkt het soms droevig gesteld met de bereikbaarheid of zelfs het vinden van zo’n levensreddend apparaat. Welnu, dat gaat Admund de Jong, Barry Stabij, Robert Lans en Tom van Delft aan het hart. Daarom houdt het viertal van 5 tot en met 7 april het evenement ‘Hart Voor Dalfsen’ om aandacht te vragen voor de Automatische Externe Defibrillator in het algemeen en het aantal beschikbare exemplaren in het bijzonder.

Samen met heel veel dorpsgenoten willen zij geld inzamelen om meer AED’s in het dorp te krijgen en dan op plekken die altijd bereikbaar zijn. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok
Robert Lans: “Er zijn er wel een paar binnen het dorp Dalfsen, maar die hangen binnen en in de avonduren zijn ze niet bereikbaar. Bij het station of in de nieuwe woonwijk Oosterdalfsen ontbreken ze zelfs helemaal. En in de landelijke EHBO-app staan niet alle AED’s aangemeld. Dat is eigenlijk te gek voor woorden”, aldus Robert Lans van Nikki’s, die in het weekend van 6 en 7 april allerlei activiteiten houdt in zijn zaak om het aantal levensreddende kasten op een aanvaardbaar peil te krijgen.

“We willen de hele gemeenschap erbij betrekken omdat het iedereen aangaat. We kunnen allemaal te maken krijgen met levensbedreigende situaties en dan is het handig als je een AED onder handbereik hebt”, aldus Robert Lans.

Naast de programmering in grand café Nikki’s waar onder meer een 24 uur’s dj-marathon en een ‘serious request look-a-like actie wordt gehouden, zoeken de initiatiefnemers ook nadrukkelijk de samenwerking met kerken, scholen, sportclubs, wandelclubs en ondernemers.

Wim Wijnberger van de gelijknamige kledingzaak in de Prinsenstraat gaf alvast een schot voor de boeg. Recent hield hij een vinyldag met honderden singeltjes en LP’s. Henk van Keuken op Stelten moest alle zeilen bijzetten om iedereen van wat lekkers te voorzien. Het resultaat was een mooi bedrag voor Hart Voor Dalfsen. Aan de muziekquiz namen elf teams deel. Hans en Jeroen streken met de eer.

Er staan meer acties op stapel. Op 5, 6 en 7 april is het inzamelen geblazen. “Dat kan van alles zijn. Een flessenactie door de jeugd of een kaartmarathon in de Trefkoele+”, zegt Robert Lans die hoopt op veel aanmeldingen uit de gemeenschap.

Inmiddels staan er al flink wat zaken op de activiteitenagenda. Dat varieert van een fotoshoot door Robert Westera en Paul Bink, een rit in een sportauto en een workshop reanimatie van de EHBO Vereniging Hoonhorst – Dalfsen tot een wandeling met Greenshoes en een tocht met Puchjes van Het Klooster van Dalfsen.

Foto: Johan Bokma

 

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.