Home / / Lilou Kleine Staarman nieuwe junior stadsdichter

Lilou Kleine Staarman nieuwe junior stadsdichter

OMMEN – Ze is 17, doet 5 VWO op het Vechtdal College in Ommen en noemt zichzelf een ‘spring in het veld.’ Lilou Kleine Staarman uit Dalfsen. Begin dit jaar werd ze de nieuwe junior stadsdichter van Ommen. Tijdens een cappuccino bij Tante Pos vertelt ze hoe ze aan de titel komt. Lilou: “We deden een dichtcursus op school. Toen deelden ze flyers uit. Daarop stond dat de gemeente Ommen een junior stadsdichter zocht. En toen dacht ik: ‘Ik kan het altijd proberen.”

Ze kwam in contact met Lars Goosselink, die de afgelopen twee jaar junior stadsdichter was. “Lars was bezig met het Going Global Project in Malawi. Ik deed ook mee aan dat project, maar dan in Ghana. Ik zag hem wel eens dus, en stelde hem vragen als: ‘Vond je het een beetje leuk om junior stadsdichter te zijn? Zou dat wel iets voor mij zijn?’ Hij was er positief over.

Toen heb ik meegedaan met de selectie. Ik stuurde een gedicht in. Ik had er eigenlijk niet op gerekend dat ik gekozen werd, ha ha. Mijn gedicht ging over jongeren die nadenken over zichzelf en bijzonder zijn. Ik krijg zelf wel eens opmerkingen als: ‘Waarom doe je dat?’ of ‘Waarom zie je er zo uit?’ Je merkt dat je eigenlijk gewoon jezelf wilt zijn. Ik wil gewoon ongewoon zijn. De wereld heeft wel behoefte aan verschillende mensen.” ‘Vage’ gedichten vindt ze het leukst. “Soms kan ik heel lang over iets nadenken, en soms maak ik in een kwartier een gedicht. Ik vind het grappig om een beetje met woorden te puzzelen. Ik gebruik niet echt een dichtvorm. Soms gaat het me om de inhoud, en soms gaat het om het patroon van het gedicht, en niet om wat er in staat.”

De scholier die heel nieuwsgierig in het leven staat en veel dingen leuk vindt, is voor twee jaar benoemd. “Ik vind het belangrijk dat ik er van leer. Overal kun je van leren, vind ik. Je moet dingen gewoon een beetje uitproberen.”

Dat Wat Vinden

Mij maakt het niet zoveel uit
Het zijn anderen die wat vinden
Wat dat wat precies is,
wat raar, wat chaos,
een beetje onbegrijpbaar,
ietsie te veelzijdig
Maar misschien heb ik het mis
Ik voel alleen, dat ze wat denken:
“Zij… …zij is…. …zij is wat…
anders,
wat eigenaardig,
een beetje het zwarte schaap,
maar ook gekleurd,
niet alleen zwart
ze is ook vaak in het groen
tja, een beetje apart…”

Zo denken ze,
zo vinden ze
Zo vinden ze wat,
van mij
Ben ik dan zo ‘bijzonder’
Of ben ik vervreemd?
Mij maakt het niet zoveel uit
Ik ben niet normaal
dan anders
Het zijn anderen die wat vinden
Zij willen gewoontjes
Ik wil gewoon ongewoon zijn

(Lilou Kleine Staarman)

Tekst: Gea Slotman

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.